петак, април 19, 2024
NaslovnaINFOОд данас доступна нова услуга е-Извод из матичне књиге рођених

Од данас доступна нова услуга е-Извод из матичне књиге рођених

На порталу еУправа од данас је доступна нова услуга е-Извод из матичне књиге рођених, коју ће грађани моћи да добију бесплатно електронским путем, без одласка на шалтере.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић навео је да та услуга омогућава да се преко портала еУправа поднесе захтев за добијање извода из матичне књиге рођених, венчаних или умрлих, а грађани бирају да ли желе да изводе добију електронски у своје е Сандуче или у папирној форми путем поште.

„Ово је нови искорак у потпуној дигитализације и стварању ефикасне, транспарентне и економичне јавне управе која је својим грађанима доступна и путем мобилног телефона 24 сата дневно, седам дана у недељи“, рекао је Јовановић на представљању нове услуге у Београду.

Министар је објаснио да је по први пут омогућено грађанима да преко портала еУправа добију извод из матичних књига у електронском облику, при чему су ови изводи потпуно бесплатни, тј. грађани су ослобођени плаћања административних такси без обзира за коју намену ваде овај документ.

Додао је да грађани морају бити регистровани корисници и пријављени мобилном апликацијом ЦонсентИД или квалификованим електронски сертификатом, како би користили ову услугу.

Јовановић је навео и да захтев за издавање извода корисник може поднети за свог супружника и крвне сроднике у правој линији дете, оца или мајку, док за брата или сестру потребно је приложити потврду о старатељству или пуномоћје.

„Рок за поступање надлежног матичара по примљеном захтеву је 8 дана, али уколико је корисник одабрао папирни облик извода, поред наведеног рока, потребно је имати у виду и време које је потребно за доставу препоручене пошиљке“, објаснио је Јовановић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић подсетио је да је процес дигитализације започео 2017. године, те да је за пет година пуно учињено на том плану.

„За ових пет година се показало да је учињен велики напредак на пољу дигитализације јавне управе и извештај УН да Србија спада међу 10 земаља које су највише напредовале у поступку дигитализације говори у прилог томе“, казао је Мартиновић.

Додао је да ће и у будућности акценат бити на дигитализацији и унапређењу услуга за грађане, те да даљи резултати морају бити усмерени на побољшање квалитета живота грађана и пуно поштовање њихових права.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR