недеља, јун 23, 2024
NaslovnaINFOOd 13. januara prijavljivanje za program: Kuća na selu i 10.000 evra

Od 13. januara prijavljivanje za program: Kuća na selu i 10.000 evra

Prijepolje – U nastojanju da podrži održivi razvoj sela i pruži mladima šansu za besplatan dom na selu, Vlada Srbije lansira novi ciklus programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Program, inicijativa Ministarstva za brigu o selu, počinje s prijavama od 13. januara.

Seoskom kućom sa okućnicom, u okviru ovog programa, smatra se kuća sa ekonomskim dvorištem, koja se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću.

Dosadašnji ciklus programa je omogućio 10.000 odraslih i dece da dobiju krov nad glavom, uselivši se u 2.650 seoskih kuća. Sadašnje proširenje programa ima za cilj podsticanje održivog razvoja sela i unapređenje uslova života u ruralnim područjima.

Novi ciklus programa posebno je fokusiran na mlade ljude, nudeći im priliku da dobiju do 10.000 evra bespovratnih sredstava kako bi pokrenuli posao u ruralnim područjima. Ovaj korak ima za cilj ohrabrivanje mladih da ostanu ili se vrate u sela, doprinoseći revitalizaciji ruralnih područja.

Prijavljivanje za program počinje 13. januara, a potencijalni korisnici moraju biti punoletni državljani Srbije mlađi od 45 godina. Uslovi uključuju da kandidati nemaju već posedovane nepokretnosti (osim poljoprivrednog zemljišta) i da nisu u poslednjih pet godina prodavali nepokretnosti.

Procedura uključuje da zainteresovani samostalno biraju kuću u odabranom delu Srbije, a vrednost kuće do 1,2 miliona dinara procenjuje jedinica lokalne samouprave. Nakon odobrenja od strane Ministarstva za brigu o selu, novac se uplaćuje opštini, koja ga zatim prosleđuje prodavcu, a ceo postupak završava se potpisivanjem ugovora kod javnog beležnika.

Program je do sada pokazao uspeh, a mladi ljudi su pokazali veliko interesovanje za ostanak ili povratak u seoska područja.

Tekst konkursa (2023) i uslove za učešće pročitajte OVDE, prijava je ista.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR