уторак, март 5, 2024
NaslovnaINFOOd 1. januara 300.000 dinara od države za svako prvorođeno dete

Od 1. januara 300.000 dinara od države za svako prvorođeno dete

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država od 1. januara za prvorođeno dete uplaćivati 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000, kako bi se dodatno podstaklo rađanje i najavio da će biti izmenjen Zakon o porodici.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će se raditi na dodatnom novcu za rađanje drugog deteta, jer smatra da je drugo dete „neka vrsta prekretnice“. Precizirao je da će te mere biti objavljene detaljnije u narednih 15 dana.

„Imamo u vidu činjenicu da nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, jer podaci govore da je stopa rodnosti tek nešto viša 1,5 a za prostu reprodukciju je potrebno da stopa bude 2,15… Mi smo sve stariji i ekonomski napredak zavisiće od toga kako ćemo da obezbedimo napredak nacije ovim demografskim merama“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu.

Istakao je da će pomoć od 300.000 dinara biti dodeljena iz republičkog budžeta a da će grad Beograd i mnogi drugi gradovi nastaviti da daju i svoju pomoć porodiljama.

„Motivisaćemo studente da ne beže od rađanja dece“

Vučić je dodao da danas majke rađaju prvo dete u Srbiji sa 30 godina i najavio da će pokušati da motivišu studente da ne beže od rađanja dece.

„Ako dobiju dete, mera za studente će biti da za njih ne važe ispitni rokovi, ali da fakultete moraju da završe do 26. godine, a Medicinski fakultet do 28. godine, kako bi uvek mogli da polažu“, objasnio je Vučić.

On je dodao da će se tako stvoriti drugačije socijalno okruženje i ti mladi ljudi neće imati utisak da su uništili karijeru zato što su ostvarili roditeljske potrebe.

Kako je najavio, država će bespovratno davati učešće za stanove mladim bračnim parovima. Svojina će biti upisana „na majku“, što će to biti velika mera koja će značiti mladim parovima, ali će podstaći i gradnju.

Vučić je izjavio da će po povratku iz Rusije, gde će se sutra sastati sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom, uputiti zvanično pismo „svim šefovima država i vlada“ i evropskim institucijama sa pitanjem kako je moguće da Aljbin Kurti „svako malo ali na vrlo jasan način“ govori o želji za ujedinjenjem Kosova i Albanije.

Navodeći da do sada nijedna politička instanca u Evropi nije reagovala na nedavnu Kurtijevu izjavu o ujedinjenju sa Albanijom, Vučić je upitao kakve bi reakcije usledile ako bi takve „neodgovorne“ izjave dolazile iz Beograda.

„Zamoliću ih u pismu da pruže odgovor kako je moguće da Aljbin Kurti kao premijer privremenih institucija u Prištini svako malo ali na vrlo jasan i precizan način govori o sopstvenoj želji za ujedinjenjem kako oni kažu, Kosova i Albanije. Pismo će sadržati pitanje da li to znači da ćete tako reagovati ako bilo ko odavde govori o ujedinjenju sa nekim drugim“, naveo je Vučić u obraćanju građanima.

Upitao je po kom principu je kosovskim Albancima „sve dozvoljeno“ i dodao da takva praksa „mora jednom da se prekine“.

„Beograd za nastavak dijaloga što pre, što više, što češće“

Vučić je kazao da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog sa Prištinom Miroslavom Lajčakom izneo zvaničan zahtev Beograda za nastavak tog procesa na svim nivoima, „što pre, što više, što češće“.

„Svaki razgovor je blagorodan i lekovit. Važno je da razgovaramo o svim temama, o Zajednici srpskih opština, o energetici, da napravimo poverenje između nas da ne bi dolazili u situacije kao one od pre mesec dana“, kazao je Vučić i dodao da Beograd ne želi da prihvati tezu da je na bilo koji način odgovoran što nema razgovora sa Prištinom.

„Moliću Putina i boriti se za povoljnu cenu gasa“

Vučić je najavio da će predsednika Putina moliti i boriti se za povoljnu cenu gasa koji Srbija sada plaća 270 dolara za 1.000 kubnih metara, navodeći da ako bi bila 500 dolara direktan gubitak bi bio 600 miliona evra godišnje.

„Imam veliku tremu, ne mogu da kažem strah jer poznajem Putina, ali imam veliku odgovornost od razgovora sa Putinom, ne znam da li će izaći u susret i odobriti povoljnu cenu gasa“, rekao je Vučić.

Dodao je da na direktan finansijski gubitak koji bi Srbija imala od povećanja cene gasa sa 270 na 500 dolara za 1.000 kubnih metara nije jedini već da tome treba dodati i gubitke kompanija i manji priliv investicija u zemlju.

Vučić je rekao da nije siguran da će mu predsednik Rusije izaći u susret jer, kako je naveo, ni sam ne zna da li bi on u sličnoj situaciji izašao sebi u susret, ali da će se boriti za dobru cenu gasa.

Srbija je, prema njegovim rečima, u rezervama imala 261 milion kubnh metara gasa, ali da ga troši da bi smanjila potrošnju struje i zato su rezerve pale na 128 miliona kubnih metara

Dodao je da je gas danas na berzi 1.064 dolara za 1.000 kubnih metara, a da je cena struje od 250 do 300 dolara po megavatu, kao i da je ona u Srbiji 50 dolara po megavatu.

„Završen dogovor o preuzimanju Petrohemije“

Vučić je rekao da je sa ruskim vlastima završen dogovor o preuzimanju Petrohemije i da položaj radnika tog preduzeća više neće zavisiti od dešavanja na tržištu.

Za učešće u postupku privatizacije Petrohemije jedinu ponudu dala je Naftna idnustrija Srbije (NIS) čiji je većinski vlasnik ruski Gaspronjeft.

Vučić je ocenio i da ima mnogo prostora za uvećanje robne razmene sa Rusijom i da je usaglašen strateško srpsko-ruski dogovor u različitim oblastima ekonomskog razvoja i trgovinske razmene od 2021. do 2026. godine.

Taj sporazum je, kako je rekao, dugo pripreman i važan je za Srbiju, a nije nevažan i za Rusiju.

Vučić je rekao da je potpisana prva faza izgradnje Centra za radiofarmaciju vredna 15 miliona evra kako bi se podiglo znanje mladih stručnjaka za nuklearnu energiju.

  • Na pitanje da li će podsetiti Putina na mogućnost izvoza Fijatovih vozila iz Srbije Vučić je rekao da ta kompanija više nije prvi izvoznik Srbije.
  • „Od 214. godine Fijat je daleko iza najznačajnijih izvoznika iz Srbije“, rekao je Vučić i dodao da će uskoro saopštiti važnu vest u vezi sa Fijatom.

„Metro će Beograd učiniti jednim od najmodernijih gradova“

Vučić je, povodom protesta zbog početka izgradnje metroa u Beogradu, ocenio da će kada taj projekat bude završen, glavni grad Srbije biti jedan od najmodernijih u Evropi, dok će vrednost nekretnina biti uvećana za 20 do 50 odsto.

Rekao je da će prve dve linije metroa biti završene za osam godina, uz troškove od 4,5 milijardi evra, dok će za železničku prugu za velike brzine od Novog Sada do Subotice biti utrošeno 1,16 milijardi evra.

On je rekao da je bio razočaran što su te informacije izazvele malo pažnje u javnosti a uglavnom su svi govorili o protestu.

„Imali smo protesta oko metroa i to na dan kada smo obavestili građane da ćemo za te investicije ukupno izdvojiti više od 5,6 milijardi evra. Posle 53 godine snova, od prve ideje za metro u Beogradu, neko je našao novac i znanje da to uradi. A od svega, mogao sam da vidim da su u nekim medijima i svinjokolji bili važnija vest…“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će investicije u beogradski metro unaprediti čitavu domaću ekonomiju i da će pomoći da se povećaju plate i penzije.

On je, zatim, na mapi izložio sve planove za izgradnju infrastrukture po Srbiji, kao i kako će izgledati linije metroa u Beogradu.

Iako je ranije bilo reči da će ruta prve linije metroa biti delimično izmenjena, kako bi obuhvatila i neka naselja na Čukarici i u Rakovici, na mapi na kojoj je Vučić obrazlagao plan nije bilo naselja kao što su Cerak, Vidikovac, Filmski grad ili Skojevsko naselje.

Vučić je podsetio i da će se u januaru naredne godine raditi testovi na velike brzine od 200 kilometara na sat na deonici pruge Beograd-Budimpešta, od Beograda do Novog Sada, da bi u febrauru na toj deonici vozovi mogli komercijalno da se puste u saobraćaj.

„Nijedna zemlja u Evropi ne gradi ovoliko puteva“

Vućić je rekao da se u Srbiji trenutno gradi devet auto-puteva i brzih saobraćajnica, a uskoro će biti i deset, što, kako je istakao, nijedna zemlja u Evropi u ovom momentu ne radi.

On je na konferenciji za novinare kazao da se gradi Fruškogorski koridor od Novog Sada do Rume, potom auto-put Ruma – Šabac i u produžetku brza saobraćajnica Šabac-Loznica.

Dodao je da je u izgradnji i saobraćajnica Kuzmin – Sremska Rača, potom Požarevac – Veliko Gradište – Golubac, onda brza saobraćajnica uz Dunav do Brze Palanke, sa krakovima ka Kladovu i Negotinu.

Gradi se i, kako je naveo, Moravski kordor od Pojata do Čačka, a 1. decembra kreće se i u izgradnju puta Niš-Pločnik, takođe radi se i put Požega – Čačak, kao i Lajkovac – Valjevo, potpisuje se ugovor i odmah kreće u radove za obilaznicu oko Kragujevca, dok je u toku izgradnje puta Surčin- Novi Beograd.

„Nadam se da ćemo usloro potpisati ugovore za auto-put Beograd – Zrenjanin, za severnu horiznotalu, koja bi trebalo da spoji Bački Breg i Sombor sa Kikindom i Nakovom, naravno i deo Zrenjanin – Novi Sad i razume se auto-put ‘Vožd Karađorđe’, što je spajanje iz Mladenovca i Lazarevca u Aranđelovcu, zatim preko Rače ka Despotovci i odatle ka Boru“, precizirao je Vučić.

Do kraja godine nada se da će biti potpisan i ugovor za izgradnju saobraćajnice Požega – Boljare.

Vučić je najavio i da će naredne godine početi projektovanje proširenja na auto-putu Beograd – Novi Sad.

„Moraćemo da imamo četiri plus jednu traku sa svake strane na tom auto-putu, bez obzira na vozove, i zbog povećanja standarda i zbog povećanja broja kamiona“, rekao je Vučić dodavši da će nedavno izgrađene kompanije dnevno na tu deonicu slati od 60 do 200 kamiona iz svojih fabrika, što će povećati intenzitet saobraćaja.

„Otići ću u Gornje Nedeljice kad budem imao o čemu da razgovaram“

Vučić je izjavio da zakon o eksproprijaciji koji razmatra Skupština Srbije nema nikakve veze sa Rio Tintom.

Vučić je rekao da je takav zakon potreban jer se pri gradnji, na primer, tunela gubi vreme zato što neko misli da ponuđena cena nije fer, a da vlasnici zemlje nekada traže tri do pet puta veću cenu od tržišne.

„Želim da vas podsetim da ja ne mogu da vraćam zakone koji mi se ne sviđaju, već samo zakone koji nisu usklađeni sa Ustavom Republike Srbije“, rekao je Vučić novinarima i dodao da je zakon o eksproprijaciji u skladu sa Ustavom.

On je rekao da se u vezi sa Rio Tintom ništa neće dešavati dok narod ne odluči, ali da oni sada ne znaju šta da pitaju narod, ali da će kada budu imali sve potrebno pred narod izaći bez straha.

Upitan o tome kada će da poseti Gornje Nedeljice i konstataciju da ga godinu dana pozivaju, Vučić je rekao da je on kao predsednik u pet godina obišao više mesta, nego ostali u 26 godina i da će sa ljudima iz Gornjih Nedeljica razgovarati čim bude imao o čemu.

„Je l’ vi stvarno mislite da se ja plašim da odem u Gornje Nedeljice, Loznicu ili Krupanj. Je l’ mislite da je teško da izdržim da me neko gađa jajima i paradajzom. Mnogo sam ja mator da bih se plašio“, poručio je Vučić.

„U martu velika iznenađenja u vezi sa opremanjem vojske“

Vučić je najavio je da će „prva pozitivna iznenađenja“ kada je reč o opremanju Vojske Srbije biti prikazana za 15 dana, a da će „velika“ iznenađenja građani moći da vide „do marta“.

Vučić je rekao da će Srbija imati „neuporedivo efikasniju, bržu, bolje opremljenu i naoružanu vojsku nego što je ikada imala“.

„Građani ne treba da brinu, o tome vodimo računa na dnevnom nivou. Moći će ljudi da vide da je snaga Srbije narastajuća“, kazao je Vučić.

Odbacio je kritike iz regiona zbog nabavke novog naoružanja, tvrdeći da to rade i zemlje u susedstvu koje su brojčano i teritorijalno manje od Srbije.

„Da li smo pitali zašto je neko kupio Patrije, Pancerhaubice, helikoptera Kajova sa raketama Helfajer. Uveren sam da se Hrvastka naoružava zbog Austrije i gradašćanskih Hrvata, da to nema veze sa nama. Ćutali smo, pratili sve i reagovali. Mi nemamo problem s tim. Imate pravo da se naoružavate ali nemojte nama da govorite kako treba da budemo goli i bosi i da zavisimo od bilo čije milosti“, rekao je Vučić.

Bez odgovora na pitanje o ostavci u SNS

Vučić nije hteo da odgovori na pitanje N1 da li će podneti ostavku na funkciju predsednika Srpske napredne stranke kao što je to svojevremeno učinio Tomislav Nikolić kad je izabran za predsednika Srbije.

„Ne bih se toliko radovao jer posle mene ovako užasnog, moraće da dođe neko bolji na čelo SNS. Zašto se onda radujete? Nemojte se sekirati, to je naš posao, uradićemo ga kako treba“, naveo je Vučić uoči Skupštine SNS zakazane za subotu, 27. novembar u Beogradu.

n1info

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR