недеља, јун 23, 2024
NaslovnaINFOObjavljen školski kalendar: Osnovci ne idu na jesenji raspust, promene i...

Objavljen školski kalendar: Osnovci ne idu na jesenji raspust, promene i kod srednjoškolaca

Razlika u odnosu na prošlu godinu je ta što će učenici imati slobodna tri dana, dok je prošle godine u tom periodu bio jesenji raspust od devet dana.

Nova školska godina sve je bliže, i dok je sada sasvim sigurno da će, a prema potvrdi Ministarstva prosvete, početi regularno, 1. septembra, izgleda da neće biti promena ni u već odavno objavljenom Kalendaru za školsku 2022/2023. godinu, kako za osmake, tako i za srednjoškolce.

Raspust

Sudeći prema pomenutom najnovijem rasporedu obaveza i raspusta u 2022/2023. godini, upada u oči da osnovci neće imati jesenji raspust, dok će srednjoškolci, za razliku od njih, nedelju dana manje provesti na planiranom zimskom raspustu i tako ranije krenuti u drugo polugodište, dok i jedne i druge tokom novembra očekuje produženi vikend.

Učenici osnovnih škola, odnosno oni od prvog do sedmog razreda imaće 180 nastavnih dana, sudeći prema Kalendaru, dok će školska godina za deset dana biti kraća osmacima koje čeka završni ispit i koji će imati 170 nastavnih dana.

Osnovci bez jesenjeg odmora

Kako se vidi na pomenutom Kalendaru, prvo polugodište za osnovce počinje 1. septembra 2022. godine, odnosno u četvrtak, a završava se u petak 30. decembra 2022. godine.

Dok će septembar i oktobar proteći bez raspusta i značajnijih dešavanja, već u novembru osnovce čeka produženi vikend kada će se spojiti državni praznik 11. novembra sa subotom i nedeljom. Razlika u odnosu na prošlu godinu je ta što će učenici imati slobodna tri dana, dok je prošle godine u tom periodu bio jesenji raspust od devet dana.

Prvi veći odmor za učenike osnovnih škola biće za vreme zimskog raspusta, odnosno, nakon završetka prvog polugodišta, a koji će zvanično početi u ponedeljak 31. decembra i trajaće sve do 20. januara 2023, odnosno petka.

Škola
foto: Printscreen/Ministarstvo prosvete

Kalendar za školsku 2022/2023. godinu, osnovci

Drugo polugodište đacima od prvog do osmog razreda počeće zvanično u ponedeljak 23. januara, i završiće se u utorak 6. juna za osmake, dok će se niži razredi raspustiti dosta kasnije – 20. juna 2023. godine.

Tokom drugog polugodišta osnovci će ponovo imati duži raspust, i to prolećni, koji će ideuće godine početi u ponedeljak 10. aprila 2023. godine, a završiće se 8 dana kasnije, odnosno u utorak 18. aprila.

Probni i završni ispiti

Probni završi ispit za osmake iduće godine održaće se u petak 23. marta i u subotu 25. marta, dok su konačni završni ispiti planirani za sredu 21. jun, četvrtka 22. jun i petak 23. juna 2023. tokom kojih će se, kao i ove godine, polagati test iz srpskog jezika i književnosti, test iz matematike i kombinovani test, nakon čega ih čeka upis u srednje škole.

Svečana dodela đačkih knjižica i svedočanstava, i u 2023. godini održaće se tradicionalno na Vidovdan 28. juna koji 2023. godine pada u sredu, i to za učenike svih osam razreda osnovnih škola.

Kraći zimski raspust za srednjoškolce

Srednjoškolcima prvo polugodište, kao i osnovcima počinje 1. septembra, i isto traje do 30. decembra. I oni će, kao i učenici osnovnih škola, tek u novembru otići na produženi vikend, od 11. do 13. novembra, nakon čega više neće imati raspuste kada je prvo polugodište u pitanju.

Zimski raspust će zatim, srednjoškolcima početi, 31. decembra, dok će im, za razliku od osnovaca, trajati nedelju dana kraće, pa će se, umesto 20. završiti 13. januara.

Škola
foto: Printscreen/Ministarstvo prosvete

Kalendar za školsku 2022/2023, sredjnoškolci

Drugo polugodište srednjoškolcima će, sledi potom, početi ranije – u ponedeljak 16. januara, i za niže srednjoškolske razrede trajaće sve do utorka 20. juna 2023. godine, dok će se za učenike 4. razreda gimnazija završiti u utorak 23. maja, a za učenike trogodišnjeg ili 4. razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola u utorak 30. maja 2023.

Prolećni raspust biće identičan kao i za osnovce, i srednjoškolcima će trajati osam dana, odnosno od 10. aprila, pa sve do 18. tog meseca.

Podsetimo, iako je bilo spekulacija od strane epidemiologa kako će nova školska godina početi nedelju dana kasnije zbog ponovnog porasta inficiranih virusom korona u našoj zemlji, Ministartsvo prosvete je 17. avgusta potvrdilo za medije kako do izmena kada je početak školske godine neće dolaziti, te da je datum za to i dalje 1. sepembar. 2022, kako za osnovce, tako i za srednjoškolce.

Blic

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR