петак, април 19, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEО актуелним догађајима за „Полимље“ - Драгољуб Зиндовић, председник општине: НИКО МИ...

О актуелним догађајима за „Полимље“ – Драгољуб Зиндовић, председник општине: НИКО МИ НИЈЕ ПОСТАВИО УЛТИМАТУM

НИКО МИ НИЈЕ ПОСТАВИО УЛТИМАТУM

  31 Januar 2019

Зашто поједини медији шире неистине? Да ли је Демократска партија Санџака поставила ултиматум за опстанак у коалицији? За које пројекте је предвиђено 36 милиона динара из буџета?Јавно-приватно партнерство за решавање проблема паркирања. О депонији одлучује сада искључиво Влада Србије.

Низ догађаја али и различитих интерпретација тих догађаја у медијима, ставили су Пријепоље у фокус јавности. Зато смо разговор са председником општине Драгољубом Зиндовићем и почели од најновијих, везаних за последице снежних падавина и хапшење одговорних у Центру за социјални рад због основа сумње у корупцију.

– Начин на који неки медији пишу, а пре свега изношењем нетачних информација наноси се штета и медијима и свим становницима Пријепоља. Почнимо од нетачне вести о смрзавању људи током снежних падавина. Пласирањем таквих неистина они шаљу ружну слику о сопственом граду али и узнемиравају јавност не водећи рачуна о последицама, а пре свега о породицама тих људи.

Само пре неколико сати од нашег разговора, ухапшене су две особе у Центру за социјaлани рад, одређена им је мера задржавања од 48 сати. Какве имате информације?

-О хапшењу сам сазнао из медија. Надам се да ће се сви држати закона и да ће судски епилог дати одговор на сва питања. Не знам детаље везане за та хапшења.

У медијима, а пре свега пријепољским интернетским порталима, води се преписка везана за Демократску партију Санџака која је коалициони партнер у власти. Да ли сте добили писмо којим се тражи да Ви реагујете и тражите смену директора Болнице и да је то услов за даље коалиционо функционисање?

-Коалиција захтева договарање и разумевање али постоје и унутар страначки ставови. Покушаћемо да то превазиђемо. Писмо је за моју информацију и не бих износио детаље садржаја.

Можете ли да утичете на смену директора Болнице?

-Познато је да директор Здравственог центра Ужице поставља директоре. Локална самоуправа има ингеренције кад је реч о Дому здравља и ми смо неколико пута именовали вршиоца дужности по препоруци јер чекамо став надлежног министарства о расписивању конкурса.

Да ли је постављен ултиматум?

-Нико од коалиционих партнера није ми поставио никакаве ултимативне услове до сада. Нисмо имали састанак коалиционог већа, очекујем да ће бити наредних дана, па ћемо онда чути и захтеве ако их има.

Да ли сви чланови Општинског већа долазе на седнице?

-За седнице имамо кворум, а изостанци појединих чланова су уобичајени.

Споменули сте на почетак нетачне информације о смрзавању људи као последицама снежних падавина. Није проглашено ванредно стање, Штаб за ванредне ситуације је проценио да нема потребе. Била је то добра процена?

-Штаб за ванредне ситуације је био у непрекидном заседању, имали смо информације, било је важно да се поштују све уговорене обавезе за чишћење саобраћајница које су у приоритету. Кад је реч о одржавању путне инфраструктуре у селима организација је пренета на савете месних заједница којима су буџетом опредељена средства. Трочлана комисија са члановима савета је координирала овај посао, а водило се рачуна о болесним или ако је било сахрана у тим насељима. Мислим да смо се понашали рационално, адекватно зимским условима, потребама становништва и расположивим средствима и крајња оцена до сада је врло позитивна.

Много послова је започето протекле године. Кад се очекује наставак и којим редом?

-Чека нас увођење инвеститора у другу фазу радова на путу од Жунића Потока до Сланог Блата. Урадили смо све неопходне припреме, добили сагласности, гаранције. Рок за завршетак је 75 дана и чекамо прве лепе дана. Такође очекујемо завршетак радова на путном правцу Коловрат-Сељашница који су били предвиђени у оквиру прве фазе.

Да ли је изгледно да ће почети и санација моста у Шарампову?

-У току је припрема тендерске документације која подразумева пројектни задатак по убрзаном поступку пројектовања и градње јер је предвиђена посебна процедура за такве објекте. Канцеларија за јавна улагања је определила средства и надамо се да ће крајем фебруара моћи да се говори о извођачу радова пошто је веома мало компанија које могу изводити овако сложене захвате.

Суфицит у буџету могао би постати озбиљан проблем кад је реч о обезбеђивању средстава са нивоа државе јер се понавља. Колико је озбиљан проблем?

-За сада није озбиљан проблем јер имамо доста уговорених послова, неке смо јавне набавке могли спровести јер смо обезбедили средства иако смо знали да ће реализација почети у овој години. Међутим, један од разлога за преношење буџетских средстава је компликована процедура јавних набавки због могућности опструкције учесника на тендеру који траже своја права чак и кад нема основа. Дуго се чека на одговоре због много таквих захтева у држави, што доводи до губљења грађевинске сезоне. Наша општина има велики број приговора из 2018.године на које још нисмо добили одговоре да би могли завршити поступак избора извођача. То је већ постао манир у овој области. Има доста опструкција. Компликовна је и процедура обезбеђивања пројектне документације. За школу и спортску дворану у Ивању финансијер већ два пута враћа на дораду пројекат, а локални пројектанти нису у стању да то ураде, па смо морали ангажовати пројектантске куће из Београда по препоруцу Канцеларије за јавне набавке.

Да ли су то уцене?

-Нису. Имам пример. Да смо имали комплетну пројектну документацију урадили би брже и добили више средстава за пут Коловрат-Сељашница.

Започето је много послова. Да ли ће бити и завршени како је предвиђено?

– У овој години очекујемо још и више. Споменуо сам Ивање, а у плану је реконструкција Основне школе „Владимир Перић Валтер“, изградња базена, обалоутврда у Шарампову према Раишњеви и низводно од моста, у шта се улаже 600.000 евра.

Пут за Ивање је веома важан, у веома је лошем стању, а није у приоритетима. Зашто?

-То јесте важна саобраћајница и расписаћемо прво тендер за пројекат како би нашли финансијера јер желимо да урадимо пут како треба, а не да крпимо.

Ни јавна гаража, ни јавни паркинг нису у приоритетима, иако је стање саобраћаја алармантно. Зашто?

-Уследиће јавни позив за приватно-јавно партнерство како би учествовали сви који имају искуства у решавању проблема паркирања. Имамо Детаљан план регулације и одређену локацију за јавну гаражу у Шеховића Пољу. Наћи ћемо партнера који ће на најоптималнији начин решити питање паркирања.

Депонија је отворен проблем. Помака нема, мада смо доспели у све медије Србије.

-Депонија је једна од стотинак сличних у Србији. Надамо се да ћемо уз помоћ Владе Србије решити наш проблем јер је она преузела све иницијативе, пошто је наша иницијатива заустављена и ми се сада ослањамо искључиво на одлуке Министарства за екологију. Очекујемо долазак стручњака који намеравају да се на лицу места упознају са ситуацијом.

У буџету за ову годину планурано је 36 милиона динара за пројекте. Није речено који су то пројекти. Дакле, који су?

-Пројетна документација за пут Раишњева-Ивање, Градску капелу, базен, спортску дворану у Ивању, санацију школе „Валтер“, за детаљни план целог подручја од Вакуфа до Милешева. Морамо навести и откуп земљишта како би се радила саобраћајница у Шеховића Пољу

Споменули сте опструкције. Одакле долазе? Коме је у интересу да заустави функционисање ове општине?

-Опструкције су различите. Долазе највише од незадовољних извођача грађевинских радова због услова тендера или оцене квалитета радова. Опструкције опозиционих партија више се односе на рад Скупштине општине али нема много простора јер имамо стабилну већину. Неки медији више воле конфликтне ситуације и неспоразуме, а тенденциозно не примећују ни један постигнут резултат. Неки се углавном баве измишљотинама или подгревањем афера или изразито наглашавају само проблеме.

Да ли политичка ситуација у оштини отежава реализацију појединих пројеката и идеја?

-Надам се да политика неће утицати на релаизацију врло сложених инвестиција. Да ће неки лични и партијски интерси бити стављени у подређен положај у односу на колективне циљеве. Реч је о значајним пројектима и инвестицијама за будуће генерације и сигуран сам да ће њихова реализација обележити ово време.

Индира Хаџагић

http://www.listpolimlje.info/index.php/politika/item/2599-u-lni-dj-g-dj-i-z-p-li-lj-djr-g-ljub-zindj-vic-pr-djs-djni-p-in-ni-i-ni-p-s-vi-ul-i-um?fbclid=IwAR32S_3OO0-Q3HvJ9Kv8QNJSVbYAnG2ckoCiWGac4gxk_3MDgJezzpF0Rvo

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR