петак, април 19, 2024
NaslovnaOBAVEŠTENJANovinarska i medijska udruženja: Mediji da ne objavljuju podatke iz zdravstvenih kartona

Novinarska i medijska udruženja: Mediji da ne objavljuju podatke iz zdravstvenih kartona

Novinarska i medijska udruženja podsećaju kolege i koleginice da objavljivanje podataka iz zdravstvenih kartona osoba o kojima se izveštava, nije u skladu s profesionalnim standardima, Kodeksom novinara Srbije, ali ni sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Zakonom o pravima pacijenata i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Svi ovi dokumenti propisuju da zdravstveni status, bolesti od kojih neko boluje, spadaju u domen privatnostii ne smeju biti objavljeni bez izričitog pristanka osobe o kojoj je reč. Jedini izuzeci su situacije u kojima nečijizdravstveni status može da utiče na bezbednost, zdravstveni i svaki drugi integritet građana i građanki.

Objavljivanje detalja o stanju pacijenata koji su oboleli i preminuli od Kovida 19, posebno je problematično,jer se time krši ne samo pravo na dostojanstvo preminulih (o čemu govori tačka 5 Poglavlja 4 Kodeksanovinara Srbije), već utiče i na privatnost njihovih porodica (tačka 1 Poglavlja 7 Kodeksa novinara Srbije). Podaci o zdravstvenom statusu javnih ličnosti, objavljuju se takođe uz njihov eksplicitni pristanak, bezspekulacija i ulaska u domen intime. Činjenica da državni funkcioneri i članovi lekarskih timova povremeno javno saopštavaju podatke ozdravstvenom statusu preminulih, ne oslobađa novinare i novinarke od odgovornosti profesionanih normi. Novinarska i medijska udruženja pozivaju novinare i medije da u trenucima velike napetosti u društvu, jošpažljivije nego inače procenjuju posledice svog delovanja na pojedince i njihove najbliže, ne zaboravljajućipritom da bi trebalo da rade samo i jedino u javnom interesu.

U Beogradu,27.03.2020.

Asocijacija onlajn medija

Asocijacija medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR