недеља, јул 14, 2024
NaslovnaSRBIJANOVI ZAKON O POŠTANSKIM USLUGAMA

NOVI ZAKON O POŠTANSKIM USLUGAMA

Zakonom o poštanskim uslugama koji stupa na snagu stvaraju se uslovi za veći stepen zaštite korisnika poštanskih usluga, veća odgovornost i veći broj poštanskih operatora i pošiljaoca, nove usluge, liberalizacija tržišta, što će omogućiti jednostavnije i pristupačnije servise za građane.

Kako za Tanjug kažu u JP “Pošta Srbije”, posebno je unapređen aspekt bezbednosti i zaštite pošiljaka, korisnika i zaposlenih kod poštanskih operatora.

Skupština Srbije usvojila je krajem oktobra Zakon o poštanskim uslugama čiji je cilj da doprinese efikasnijem funkcionisanju poštanske mreže i unapređenju uslova pristupa toj mreži, kao i da dovede do razvoja tržišta poštanskih uslova, shodno potrebama privrede i građana.

Donošenjem ovog zakona reguliše se tržište poštanskih usluga, postiže se usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, aktima Svetskog poštanskog saveza i zahtevima Svetske trgovinske organizacije.

U JP “Pošta Srbije kao najznačajniju izmenu u Zakonu o poštanskim uslugama ističu postupak evidentiranja broja lične isprave pošiljaoca prilikom prijema vrednosnih i otkupnih pošiljaka.

Predviđene su i kaznene odredbe, a kazne će iznositi od 10.000 do tri miliona dinara u zavisnosti o kom prekršaju je reč. Sa usvojenim zakonom možete se upoznati na sledećem linku: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-postanskim-uslugama.html

Izvor: Tanjug – Foto: facebook.com/jp.posta.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR