понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaINFONove starosne granice za penzionisanje žena

Nove starosne granice za penzionisanje žena

2023. godina donela je nove uslove za penzionisanje žena u Srbiji, što uključuje pomeranje starosne granice za sticanje prava na penziju i promene u minimalnom stažu. Ove reforme će rezultirati time da žene neće moći da se penzionišu pre nego što napune 65 godina života.

Prema novim pravilima, žene sada mogu da se penzionišu sa 63 godine i 6 meseci života, u poređenju sa prethodnim uslovima od 63 godine i 4 meseca koliko je bilo potrebno u 2022. godini. Minimalni broj godina radnog staža ostaje isti, što znači da je potrebno najmanje 15 godina staža za sticanje prava na penziju. Za usporedbu, 2015. godine, žene su mogle da se penzionišu sa 60 godina starosti i minimalnim stažem od 15 godina.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju se menja svake godine od 2014. godine, što znači da se starosna granica pomera svake godine za dva do šest meseci. Ovaj trend će se nastaviti do 2032. godine, kada će žene moći da se penzionišu sa 65 godina, što je godinu dana i deset meseci duže nego sada. Tada će se uslovi za penzionisanje izjednačiti za žene i muškarce, zahtevajući 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Što se tiče prevremene penzije za žene, uslov za nju je bio 59 godina sa minimalno 39 godina i 8 meseci staža. Za 2023. godinu, uslov za prevremenu penziju iznosi 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i 6 meseci života.

Muškarci su prošle godine išli u prevremenu penziju sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i 6 meseci. Ove godine, uslov je 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina. Muškarci se i dalje penzionišu sa 65 godina starosti i minimalnih 15 godina staža.

Važno je napomenuti da postoji jedno pravilo koje važi za oba pola: muškarci i žene mogu se redovno penzionisati sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Ključni uslov je da su tokom tih 45 godina poslodavci redovno uplaćivali doprinose za penziono osiguranje.

Važno je imati na umu da prevremena penzija dolazi sa cenom – mesečni primanjima. Penzija će biti umanjena za 0,34% za svaki mesec prevremenog penzionisanja, s maksimalnim umanjenjem od 20,5% u odnosu na ukupnu penziju. To znači da će se mesečni ček za prevremene penzionere smanjiti kako bi se nadoknadila ranija penzija.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR