недеља, јул 21, 2024
NaslovnaAGROSAVETNIKNovčana sredstva pomoći za poljoprivrednike i kako do njih?

Novčana sredstva pomoći za poljoprivrednike i kako do njih?

Bespovratna pomoć uplaćivaće se direkno na račun poljoprivrednika, odnosno na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva otvoren kod poslovne banke i upisan u Registar.

Poljoprivrednim proizvođačima, preko Uprave za agrarna plaćanja, dostupno je raspoloživih 2,6 milijardi dinara za ublažavanje posledica krize koja je izazvana virusom korona u okviru Programa ekonomskih mera za podršku privredi, prenosi Ministarstvo poljoprivrede.

Prijavljivanje za ta sredstva počinje u sredu, 22. aprila, preneli su srpski mediji.

U okviru Uredbe o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2, pravo na isplatu novčane pomoći ima nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i nalazi se u aktivnom statusu.

Pored opšteg uslova neophodno je da podnosilac zahteva u Registru ima upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, ili da je vlasnik životinje (krave, ovce ili koze) koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja. Pravo na novčanu pomoć imaju i vlasnici obeleženih i registrovanih košnice pčela, bili oni nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da imaju 70 ili više godina starosti u 2020. godini.

Za grlo krave 3.000 dinara, za košnicu pčela 800

Visina jednokratne pomoć u apsolutnom novčanom iznosu određuje se po jedinici upisane površine, odnosno po grlu stoke ili broju košnica i to;

 •  25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, a najviše 90.000 dinara;
 • 3000 dinara po grlu krave, a najviše 30.000 dinara;
 • 500 dinara po grlu ovce ili koze, a najviše 20.000 dinara;
 • 800 dinara po košnici pčela, a najviše 20.000 dinara.

Za realizaciju ove uredbe utvrđena su sredstva od 1.150.000.000 dinara.

Kako prenosi RTS, u Vladi kažu da će neki stočari i pčelari dobiti i bespovratnu pomoć za koju ni ne moraju posebno da se prijavljuju. Bespovrtna pomoć uplaćivaće se direkno na račun poljoprivrednika, odnosno na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva otvoren kod poslovne banke i upisan u Registar.

Tu su i kaznene mere?

Lice koje ostvari pravo na novčanu pomoć, a na to nema pravo u skladu sa ovom uredbom i ne izvrši povraćaj neosnovano isplaćenih novčanih sredstava u skladu sa ovom uredbom, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini od 30–70 odsto primljenih novčanih sredstava direktnih davanja, a ne manje od 15.000 dinara za fizičko lice, odnosno 30.000 dinara za preduzetnika, odnosno 90.000 dinara za pravno lice.

Za prekršaj iz stava 1. člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 30.000 dinara navodi se u Uredbi o kojoj detaljnije možete pročitati ispod teksta.

Krediti za poljoprivrednike do tri miliona dinara

S druge strane, Uredbom o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju, kroz subvencionisanje dela kamate olakšani je pristup i korišćenju kredita, i to za;

 • razvoj stočarstva koji obuhvata nabavku životinja i premiju osiguranja životinja propisanu ovom uredbom;
 • razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva;
 • investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu;
 • nabavku hrane za životinje;
 • investiciona ulaganja u određene vrste mehanizacije i opreme koja se koristi u biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji;
 • likvidnost.
 • Fizičko lice i preduzetnik može da ostvari pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do šest miliona dinara, dok pravno lice kreditnu podršku ostvaruje pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 18 miliona dinara. Iznos kredita za likvidnost je do tri miliona dinara. Poljoprivrednici će moći da uzmu kredit do tri miliona dinara – na tri godine uz kamatu od jedan odsto i grejs period do godinu dana, potvrđeno je za javni servis.

Pravo na kreditnu podršku ostvaruje se podnošenjem pismenog zahteva za odobrenje kreditne podrške banci koja je sa ministarstvom nadležnim za poslove poljoprivrede zaključila ugovor. Zahtev za odobrenje podnosi se banci do 1. novembra tekuće godine, navodi se u uredbi, koju možete pročitati ispod teksta.

Sredstva za sprovođenje ove uredbe utvrđena su u ukupnom iznosu 1.450.000.000 dinara.

https://www.agroklub.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR