понедељак, 2 октобра, 2023
HomeINFOНИКО ВИШЕ НЕЋЕ МОЋИ ДА ПРОЂЕ НЕКАЖЊЕНО ЗА БАХАТУ ВОЖЊУ

НИКО ВИШЕ НЕЋЕ МОЋИ ДА ПРОЂЕ НЕКАЖЊЕНО ЗА БАХАТУ ВОЖЊУ

Потпуковник саобраћајне полиције о новом „дуал радар“ систему контроле.

На путевима у Србији у употреби је најмодернији радарски уређај за мерење брзине у региону, под називом „дуал радар“, рекао је за Тан‌југ Дејан Стевић, потпуковник Управе саобраћајне полиције

Систем истовремено мери брзину до пет возила у пет саобраћајних трака, без обзира на смер кретања.

– Управа саобраћајне полиције је у рад укључила најмодернији уређај за мерење брзине. Овај радар је унапредио безбедност на нашим путевима, јер омогућава детекцију непрописне брзине више возила истовремено, што је до сада било неизводљиво и многи су могли да прођу некажњено иако су угрожавали безбедност возећи пребрзо – рекао је Стевић.

Он је истакао да је брзина је објективно препозната као утицајни фактор саобраћајних незгода и директно утиче на тежину последице саобраћајне незгоде, посебно када је најрањивија категорија у питању, а то пешаци.

.- У недавној акцији „Роадпола“, у Републици Србији, процесуирано је скоро 40.000 возача који су прекорачили брзину – подсетио је Стевић.
Он је указао да се овај радарски систем користи у најразвијенијим државама Европе, али и шире, док је у Србији његова употреба отпочела пре десетак дана, и за сада показује сјајне резултате.

– Пре два дана смо на територији Панчева у једном дану детектовали 620 непрописних брзина, уз помоћ само једног уређаја. За сада свакодневно користимо три уређаја – рекао је Стевић.

Према његовим речима, пажљиво су анализирана места где је безбедност саобраћаја непрописном брзином најугроженија и за сада је приоритет да се заштите места где се крећу најмлађи, зоне школа и најфреквентније раскрснице на којима је саобраћај пешака најизраженији.

– Аутоматски системи за детекцију прекршаја су будућност – мањи број људи постиже веће резултате и безбедност се самим тим повећава на местима где је наше присуство потребније – рекао је Стевић.

Он је навео да систем мери брзину до пет возила у пет саобраћајних трака, без обзира на смер кретања, радијус система је веома широк.

– Уређај акумулира податке за мање од пола секунде и обједињује их у бази података, одакле их процесуира делу службе који се бави расветљавањем прекршаја. Прикупља елементе процесне грађе за будући поступак, тако што нам омогућава податке за иницијални акт према прекршајном суду, односно пружа податке потребне за захтев за покретање прекршајног поступка – прецизирао је Стевић.
(Тањуг)

Извор: blic.rs

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR