четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaOBAVEŠTENJANDNV: Napadi na KRIK pokušaj diskreditacije činjenica

NDNV: Napadi na KRIK pokušaj diskreditacije činjenica

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja najoštrije osuđuje klevetničku kampanju provladinih medija protiv redakcije KRIK i pokušaj kriminalizacije hrabrih i profesionalnih novinarki i novinara istraživačkog portala.

Pozivamo Republičko javno tužilaštvo da demantuje potpuno neutemeljene i opasne insinuacije o povezanosti KRIK-a sa kriminalnim grupama, a Ministarstvo unutrašnjih poslova da preduzme sve mere kako bi novinari i redakcija portala bili zaštićeni, jer je im nakon bezobzirne i opasne podmetačine bezbednost ozbiljno ugrožena.

Očekujemo i da se pod hitno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja i osudi kampanju blaćenja i zastrašivanja koja je pokrenuta protiv KRIK-a i uzme u zaštitu targetirane novinare.

Redakcija KRIK-a se godinama unazad hrabro i profesionalno bavi istraživanjem korpucije i kriminala i njihov rad je priznat brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, ali su istovremeno zbog tekstova po raznim osnovama stekli veliki broj neprijatelja. Tome svedoči i nekoliko ugrožavanja sigurnosti urednika Stevana Dojčinovića, kao i tri slučaja provaljivanja u stanove novinarki KRIK-a, koji još uvek nisu rasvetljeni.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja  će obavestiti međunarodne organizacije i asocijacije o novom brutalnom ataku na nezavisne i profesionalne novinare u Srbiji.

Beograd, Novi Sad, Kragujevac, 10. mart 2021.

Asocijacija medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija onlajn medija (AOM)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres”

Slavko Ćuruvija Fondacija

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR