уторак, јун 25, 2024
NaslovnaUŽICENajmanje 12 zaposlenih u Zdravstvenom centru Užice oboleli su od korone

Najmanje 12 zaposlenih u Zdravstvenom centru Užice oboleli su od korone

Najmanje 12 zaposlenih u Zdravstvenom centru Užice oboleli su od korone, uprkos tvrdnjama direktora ove ustanove dr Miloša Božovića, da takvih slučajeva nema. Četvoro medicinara se javilo „Novostima“, oni su objasnili da su na posao dolazili iako imaju sve simptome korone uključujući i povišenu temperaturu, radili su čak i sa najugroženijim hroničnim bolesnicima, a ovakav načinrada nametnuli su im načelnici pojedinih odeljenja i nadležni pravdajući se „radnom obavezom“, uz objašnjenje „da nema ko drugi da radi“.

Prema saznanjima „Novosti“ dobijenim od užičkih lekara, zaraženih medicinara ima na odeljenjima hirurgije, onkologije, na internom odeljenju… Kod nekolicine je analizama potvrđeno prisustvo virusa kovid 19, oni su smešteni na Infektivnom odeljenju užičke bolnice, neki su prebačeni na trijažu u Beograd, a zatim su smešteni u zdravstvene ustanove u ovom radu. Ima i slučajeva prebacivanja užičkih medicinara u Mladenovac, zbog popunjenosti kapaciteta u glavnom gradu.

– Imamo lekare, sestre i tehničare zaražene koronom i nije jasno zašto su u Zdravstvenom centru krili ovaj podatak i ne samo to, već su u javnim nastupima isticali da ih nema. Moguće je da na ovaj način prikrivaju lošu praksu u vanrednim okolnostima, naročito u periodu po okončanju vanrednog stanja – rekao je „Novostima“ jedan od užičkih lekara – Sve je višemladih pacijenata sa težom kliničkom slikom. Kada je reč o medicinarima, često sami kupujemo obične hirurške maske da zaštitimo druge i sebe,a čelnici naše ustanove uporno ponavljaju da svega ima dovoljno. Posebno „bode oči“ da čelnici zdravstvenog centra, a oni praktično nemaju dodira sa pacijentima, nose posebne N95 maske koje daleko bolje štite i koje su „običnim smrtnicima“ nedostupne.

Od 7.30 do kasnih večernjih časova, svakodnevno oko 200 Užičana sa simptomima korone čekaju na trijažu, u redu ispred Kovid ambulante. Tu se suočavaju sa nedostatkom testova i neizvesnošću daljeg lečenja, u redu se baz obzira na zdravstveno stanje čeka dve – tri časa…

Samo tokom poslednja dva dana, u gradu na Đetinji potvrđena su 52 nova slučaja, a za sve dane od početka epidemije do danas ima ih 167, što nedvosmisleno govori da je Užice postalo žarište bolesti.

„Novosti“ su od direktora Zdravstvenog centra dr Miloša Božovića tražile odgovore na pitanja: koliko je zdrvstvenih radnika obolelo,koliko ih je testirano, koliko njih čeka rezultate, da li osoblje sa simptomima korone i dalje radi zbog „radne obaveze“… Do zaključenja ovog izdanja, odgovori nisu stigli.

Prethodno, Božović je izjavio „da među zaposlenima nema zaraženih, da zaštitne opreme za zaposlene ima dovoljno, a prioritet je zaštita medicinara, jer u slučaju njihove bolesti ne bi ko imao da leči pacijente“.

Umesto direktora Zdravstvenog centra, uoči zaključenja ovog izdanja „Novosti“, direktor Opšte bolnice Užice dr Jelena Raković Radivojević je potvrdila, da je u Užicu, ipak, zaraženo 12 zdravstvenih radnika, demantujući tako navode svog nadređenog kolege.

9 NA RESPIRATORIMA

– U poslednjih nekoliko dana, imamo 12 medicinskih radnika sa pozitivnim korona testom – obelodanila je dr Jelena Raković Radivojević, direktor užičke bolnice – U bolnici trenutno leže 34 pacijenta, od toga ih je 9 na respiratorima, a 4 slučaja su veoma teška. Do sada, 25 pacijenata prebačeno je na lečenje u Beograd, u Zemun…

UŽIČKE MERE

Gradski štab za vanredne situacije nije proglasio vanrednu situaciju, jer je odlučeno da će se još dva dana čekati preporuke Republičkog kriznog štaba. Donete su, ipak, sledeće mere: od utorka je obaveѕno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ugostiteljima se zabranjuje organizacija proslava i veselja, u trgovinama i slično, mora se održavati udaljenost od dva metra, biće obavljena pojačana dezinfekcija javnih prostora i površina…

Izvor:novosti.rs/N.J.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR