среда, јун 19, 2024
NaslovnaINFONAJJAČI UDAR DOLAZI DO SREDINE JANUARA! Oglasio se doktor Kon, POMENUO I...

NAJJAČI UDAR DOLAZI DO SREDINE JANUARA! Oglasio se doktor Kon, POMENUO I NOVU GODINU!

Omikron soj koronavirusa posvađao je naučnike širom sveta. Jedni tvrde da je novi soj znak slabljena virusa i božićni poklon čovečanstvu jer se posle dve godine konačno nazire kraj pandemiji, dok drugi upozoravaju da nije za potcenjivanje, posebno kad se uzme u obzir njegova fantastična brzina širenja u ljudskoj populaciji.

Za razliku od delta soja, koji je davao teške kliničke slike i napunio bolnice, omikron ima uglavnom blage simptome, kao što su noćno znojenje, blagi umor u mišićima i telu, suv kašalj i grebanje grla.

OPASNI PRAZNICI

Epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon veruje da pojedinačnih slučajeva zaražavanja novim sojem već ima u Srbiji samo još nisu registrovani.

Jači udar i skok novozaraženih očekuje u prvim danima januara ili najkasnije sredinom narednog meseca, pa insistira da KOVID propusnice za Novu godinu važe 24 sata.

Novi soj korona virusa – omikron stigao je i u Srbiju, potvrdila je doktorka Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kako je rekla, omikron je pronađen u jednom od uzoraka uzetih od putnika koji su stigli iz Bocvane.

Pre Srbije, omikron je u našem okruženju registrovan u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Rumuniji.

Omikron varijanta, odnosno, soj korona virusa B.1.1.529 pojavio se najpre u Južnoj Africi. Do sada je dijagnostikovan u više od 40 zemalja.

Simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju su: 

– Curenje iz nosa Grebanje u grlu
– Suv kašalj
– Glavobolja
– Umor
– Kijanje
– Noćno znojenje
– Bolovi u leđima

Ono što je još jedna razlika, kod zaraženih omirkon sojem retko dolazi do gubitka čula ukusa i mirisa.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR