уторак, јун 25, 2024
NaslovnaINFONa prijepoljskim pumpama normalno stanje, pale su kazne za pumpe koje su...

Na prijepoljskim pumpama normalno stanje, pale su kazne za pumpe koje su imale ograničenja

Na pojedinim pumpama, su zatekli važeća ograničenja o količini prodaje goriva, a po ponoći su pale i prve kazne.

Nakon što su sinoć formirane kolone automobila na više benzinskih pumpi usled panike koje je izazvala vest da su pojedine naftne kompanije pokušale da naprave lažnu nestašicu goriva, resorno ministarstvo poslalo je inspekcije na teren.

Na pojedinim pumpama, su zatekli važeća ograničenja o količini prodaje goriva, a po ponoći su pale i prve kazne.

– Po dobijanju prijave na elektronsku adresu u 22 časa, tržišni inspektor je izašao na teren. U kontroli je utvrđeno da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile max 20litara, 50litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno članu 25. Stav 1 Zakona o zaštiti potrošača – rekla je jutros Tatjana Matić ministrka u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija.

Kako je dodala, naloženo je otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio.

– Prekršaj je propisan sa fiksnom kaznom 50.000 dinara i za njega inspektor izdaje prekršajni nalog. Provera je sinoć izvršena na još 4 prodajna mesta (Babušnica, Kragujevac, Novi Sad i Beograd) i u svim nadzoroma utvrđena je povreda Zakona o zaštiti potrošača – navela je Matić.

Lažne informacije o navodnom ograničenju količine goriva koju je moguće natočiti u Srbiji pojavile su se na društvenim mrežama, sa ciljem dizanja panike među građanima.

Na Tviteru su se pojavile fotografije navodne odluke uprave Knez Petrola kojom se navodno zabranjuje sipanje goriva u kante, kao i da se ograničava količina koju je moguće natočiti. Iz Vlade Srbije su za Telegraf Biznis demantovali da postoje bilo kakve nestašice goriva.

U međuvremenu je i vlasnik Knez Petrola Srđan Knežević za naš portal demantovao lažne vesti koje su se pojavile na društvenim mrežama.„Nema mesta panici, sve je u redu. Točimo sve vrste naftnih derivata u svim količinama koje se traže. Svega imamo u dovoljnim količinima“, rekao je Knežević za naš portal.

Pokušaj veštačkog izazivanja nestašice goriva

Pojedine kompanije, podsetimo, juče su pokušale da veštački izazovu nestašice ograničenjem prodaje goriva čije su cene zamrznute do 14. marta. Reč je o benzinu evropremijum BMB 95, koji ne može da bude skuplji od 171 dinar po litru, i evrodizela od 179 dinara po litru.

Upravo za te kategorije su pojedine kompanije juče ograničile prodaju na 20 litara za automobile po rezervoaru, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione. Istovremeno zabranile su i sipanje evrodizela u kanistere i bidone bez obzira na ovlašćenja koja im to omogućavaju.

Vlada Srbije sinoć je zvanično saopštila da svega ima u dovoljnim količinama, da Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim terivatima i da neko “namerno širi paniku”.

Jutros na pumpama mirno

Na benzinskim pumpama širom Srbije situacija je mirna i uobičajena. Gužve nema, a na pumpama je po nekoliko automobila.

– Jutros je sve mirno, sinoć nismo stali sa istakanjem od 17 h do zatvaranja. Činilo se samo da pristiže sve više ljudi i svi su dolazi sa istom rečenicom: „Sipaj do čepa“. Panika se nekako osećala u vazduhu – kažu nam jutros na jednoj beogradskoj pumpi koja noćas do sitnih sati nije stala sa radom.

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti sa važnom porukom.

Aleksandar Vučić je, u video snimku koji je emitovao na društvenoj mreži Instagram, poručio građanima da je država obezbedila dovoljno hrane, nafte i ostalih energenata, te da nema mesta panici, niti pravljenju bilo kakvih zaliha.

– Srbija nije ni u kakvom ratu, niti će biti. Srbija će sačuvati mir i stabilnost. Nemojte da nasedate na trikove i provokacije i besmislice da nemamo dovoljno nafte, naftinih derivata. Imamo dovoljno hrane, benzina i svega što nam je potrebno jer smo se kao odgovorna država pobrinuli za to. Srbija će čuvati mir i dalje napredovati ekonomski. Hvala vam što verujete svojoj državi – rekao je Vučić.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR