уторак, јун 25, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEMuslimani u Srbiji danas slave Kurban bajram! Praznične čestitke uputio i Dragoljub...

Muslimani u Srbiji danas slave Kurban bajram! Praznične čestitke uputio i Dragoljub Zindović

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović čestitao Kurban bajram pripadnicima islamske veroispovesti:

 

Zindovic Prijepolje info

Suživot između muslimana i pravoslavnih hrišćana, jedan od najznačajnijih principa na koje je stalno potrebno podsećati, posebno u nacionalno mešovitim sredinama, ističe Dragoljub Zindović, predsednik opštine u Bajramskoj čestitci upućenoj pripadnicima islamske veroispovesti. -Važno je da principe tolerancije i suživota imamo stalno na umu posebno jer živimo u vremenima koja nas svakodnevno izlažu raznim rizicima. Imamo bogata pozitivna iskustva, na hiljade primera prijateljstva i uvažavanja izmedju pripadnika dve dominantne verske konfesije u ovoj sredinii. To je naša prednost i naše bogatstvo koje nas čini prepoznatljivim na širim prostorima. Naša spremnost da istrajemo, kao što smo to mnogo puta tokom naše skorije istorije pokazali, nadjačaće i ovoga puta te izazove kojima smo izloženi.

Vrednosti i poruke Kurban bajrama su humanost i solidarnost. To je praznik koji simbolizuje solidarnost, dobročinstvo i zajedništvo. Neka ti principi žive sa nama tokom cele godine, nekа dаni Bаjrаmа proteknu u tаkvim željаmа i nekа svi nаši dаni i prаznici budu prepoznаtljivi uprаvo po nаšem bogаtstvu rаzličitosti, ističe u poruci grаđаnimа islаmske veroispovesti predsednik opštine Dragoljub Zindović.

Muslimani u Srbiji danas slave prvi dan jednog od dva najveća praznika u Islamu – Kurban bajram ili praznik žrtve…


Jutarnjom molitvom islamski vernici širom sveta počeli su četvorodnevnu proslavu Kurban bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika.

Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva – Bajram namaz. Za muslimane, ovo su dani hadža, kurbana, veselja i dobrih dela.

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je Kurban Bajram svim građanima islamske veroispovesti, uz poruku da ne zaborave da je čovek čoveku najveći dar od boga.

– U islamskoj tradiciji, dan radosti u kojem se ostvarilo zajedništvo je upravo dan Bjarama, koji je pred nama. Zato, vi, koji znate veličinu zajedništva i živite u miru u svom domu i domovini, ne dozvolite sebi da ovaj Bajram dočekate u svađi sa svojom porodicom, komšijama i prijateljima – rekao je Nasufović u bajramskoj poslanici.

Kurban bajram čestita se rečenicom „Bajram šerif mubarek olsun“ što u prevodu znači „neka bude čestit i blagosloven Bajram“.

Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred obavljaju svi koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso od kurbana deli sirotinji, komšijama i rodbini.

Kurban bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki.

Pixabay

Inače, hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza za punoletne pripadnike islamske vere, ukoliko su u mogućnosti finansijski da podnesu taj trošak, a da ne dovedu u pitanje normalan život porodice.

Na hadžiluku u Saudijskoj Arabiji ove godine okupilo se više od dva miliona muslimana.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban bajram uvek pada dva meseca i deset dana posle Ramazanskog bajrama.

Praznik traje četiri dana, a kao žrtva se prinosi ovca ili goveče, što znači približavanje Bogu približavanjem ljudima.

Prijepolje INFO

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR