четвртак, 30 новембра, 2023
HomeINFOMUP: Pojačana kontrola registracionih nalepnica

MUP: Pojačana kontrola registracionih nalepnica

Pripadnici Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, u narednom periodu, pojačaće aktivnosti u cilju otkrivanja prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka roka važenja registracione nalepnice, a za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja koristiće i kamere za video nadzor saobraćaja u gradovima, na autoputevima i graničnim prelazima, kao i nove kamere na patrolnim vozilima.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova podseća da nakon 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice, nije moguće izvršiti njeno produženje sa istom registarskom oznakom. Objašnjavaju da je neophodno vratiti registarske tablice i podneti zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole i registarskih tablica, što značajno uvećava troškove produžetka registracije. Policijski službenik koji u saobraćaju zatekne vozača koji upravlja vozilom kome je istekao rok važenja registracione nalepnice, izdaće vozaču prekršajni nalog, a vozilo će isključiti iz saobraćaja i od vozača će oduzeti registarske tablice.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da motorno i priključno vozilo ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja registracione nalepnice. – Posebno naglašavamo da je vlasnik odnosno korisnik registrovanog vozila, koji u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice, dužan da vrati registarske tablice organu koji je iste izdao, čak i kada takvo vozilo ne koristi u saobraćaju – navodi MUP. Ukazuju i da je za vlasnike, odnosno korisnike vozila koji ne vrate registarske tablice u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice, propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara (fizičko lice), novčana kazna u fiksnom iznosu od 20.000 dinara ukoliko je vlasni (preduzetnik) i novčana kazna od 50.000 do 600.000 dinara (pravno lice).

– Naglašavamo da u slučaju saobraćajne nezgode koju izazove vozač vozila kome je istekao rok važenja registracione nalepnice, odnosno rok polise osiguranja, štetu nadoknađuje Udruženje osiguravača Srbije, ali se nakon toga, regresni zahtev u visini isplaćenog iznosa naknade štete, kamate, sudskih i drugih troškova, ostvaruje od vlasnika vozila, bez obzira na to ko je upravljao vozilom u nezgodi – piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR