недеља, мај 26, 2024
NaslovnaCRNA HRONIKAМОНСТРУОЗАН ЗЛОЧИН ПОТРЕСА СРБИЈУ: Отац монструм силовао ћерку и терао је да...

МОНСТРУОЗАН ЗЛОЧИН ПОТРЕСА СРБИЈУ: Отац монструм силовао ћерку и терао је да ради нешто ужасно

Током обилазака школа у којима Фондација „Тијана Јурић“ спроводи мисију едукације деце и одраслих ради боље безбедности најмлађих, на три до четири посете школама најмање једно дете се повери Игору Јурићу и у четири ока му исприча да је сексуално злостављано.

Јурић каже да та деца буквално пред њих испусте душе, а такви случајеви су забележни у Баточини, Лесковцу, Трстенику, Шиду, Смедеревској Паланци, Бачком Петровцу… Он додаје да случајева злостављања има и више, али се нека деца плаше последица ако неком открију страшну истину.

Игор Јурић каже да Фондација тренутно ради на случају о коме још ни полиција није обавештена јер је девојчица у великом страху, а без њеног признања тешко се може било шта постићи.

– За мене један од најтежих случајева, а све ми је испричала жртва, стара 14 година… Девојчица живи са мајком, а константно је сексуално злоставља ујак. Дете нема чак ни подршку мајке и она је убеђује да не прича о томе јер би то била срамота. Још страшније је што су њу почели да криве за то што јој раде. Тренутно радимо са њом да би она све пријавила, јер се плашимо да ћемо је изгубити. Свакако да планирам да и ми учинимо тај корак, али можда дете неће хтети да сведочи, а онда ће све пасти у воду – прича Игор Јурић.

„Остани после школе“

Како каже, девојчица је након предавања тражила да остане сама са њим.

– Када смо ушли у просторију, дете је буквално испустило душу. Како смо закорачили, тако је заплакала и то је било страшно гледати јер је држала све у себи – објашњава Игор.

Фондација ради и на случају девојчице коју је мушкарац увукао у просторију и силовао. Има само 15 година, о свему је обавештена и полиција, али процес иде веома споро.

– Писаћемо полицијској управи да видимо докле се стигло са тим предметом. Девојчица је ишла улицом, враћала се из школе. Постоји и сведок да је на силу увучена у просторију где је сексуално злостављана и малтретирана. На крају је пуштена кући, али процес против тог момка иде јако споро – незадовољан је Јурић.

Подводе је родитељи

Истиче да се сексуални злостављачи довијају на све начине да избегну казну, али и саме казне нису довољне за оно што су урадили деци. Један од случајева који леди крв у жилама јесте и случај девојчице коју је сексуално злостављао професор у школи.

– Дете живи само са оцем, а злостављач је професор, чији је рођени брат начелник полицијске управе, а син један од инспектора. Професор је девојчицу злостављао четири године и отац је поднео тужбу, али прошле су већ две године и није одржано ниједно рочиште. Злостављач се стално жали на болест и рочишта се одлажу – каже Јурић.

Фото: Јутјуб

Јурић каже да сексуално злостављена деца почињу временом да се саживљавају са тим што им се дешава и сматрају да је то нормално.

Помиње и случај у једном месту у Шумадијском округу у коме сви знању да девојчицу подводе и мајка и отац. Игор Јурић каже да је буквално продају због чега се Фондација обратила Центру за социјални рад и сада се чека реакција надлежних.

– Обраћају нам се и одрасли који су у детињству злостављени. Девојка (28), која није пријавила оца, испричала нам је своју причу да би нас охрабрила у овоме што радимо. Живи сама, још се плаши мушкараца. Отац је био насилан, тукао мајку и њу, силовао је. И данас има трауме, и питање је, како каже, да ли ће икада успети да оствари породицу. За њу су мушкарци животиње. Причу нам је испричала јер смо ми имали Тијану и зато је имала поверења у нас, она види смисао у нашој борби – каже Јурић.

Најгоре су осуде
Ту жену је отац у детињству терао на највеће перверзије. Чак до тога да је заједно са њом гледао филмове из којих је она морала да научи како да га задовољи.

– Деца, посебно у мањим местима, незаштићена су. Друштво мора да реагује, да им помогнемо и да их не осуђујемо. Људи осуђују жртве. Траже разлоге и начине за то. Деца немају подршку породице, а из искуства старијих видимо колико се плаше како ће јавност реаговати, да ли ће бити обележени за цео живот – каже Јурић.

Он верује да је поверење деце стекао захваљујући својој ћерки Тијани, девојчици која је убијена и коју је убица покушао да силује:

– На радионицима износимо много случајева педофилије. Нама се десила Тијана и поверење деце задобили смо захваљујући Тијани. Због ње нам верују, и ја не желим и не смем да изневерим то поверење. Говорим им да нису сами, али то није решење. Треба нам системско решење, да деца знају ко ће стати уз њих. Покушавамо, имамо психологе и адвокате, али пуно времена треба да би се она охрабрила и испричала голготу кроз коју пролазе.

Силовао девојчицу годинама, а онда признао да би добио кућни притвор

Случај злостављане девојчице у Шиду, коју је годинама силовао хранитељ, потврда је да се злостављачи и педофили „не кажњавају адекватно“.

– Девојчица је сада пунолетна, а злостављана је од шесте године. Она и данас, с обзиром на то да је пуно времена провела са тим човеком и његовом мајком, сматра да јој је он отац, а она бака. Радио јој је свашта. Толико је измучена да губи појам када и како се све то десило. Он је све признао јер је хтео да се нагоди са судом да добије мању казну и ми смо се бунили јер заиста је страшно да за све што је урадио добије годину дана кућног затвора – прича Игор Јурић и додаје да је тај човек терао дете да га свакодневно орално задовољава и силовао је најмање једном недељно.

 

Извор: Блиц/ Н.М.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR