субота, јун 22, 2024
NaslovnaINFOMinistarstvo: Struja za domaćinstva poskupeće 1. maja osam odsto, a gas 10...

Ministarstvo: Struja za domaćinstva poskupeće 1. maja osam odsto, a gas 10 odsto

Struja u Srbiji za domaćinstva poskupeće 1. maja osam odsto, a gas 10 odsto, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje od osam i gasa od 10 odsto, koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer, prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara“, navelo je ministarstvo.

Kako bi se pomoglo socijalno ugroženim potrošačima u budžetu su izdvojene četiri milijarde dinara, a ministarstvo je apelovalo na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa.

Ministarstvo je apelovalo na građane da se odgovorno ponašaju kada je u pitanju ušteda električne i toplotne energije i zahvalilo na 10 odsto uštede struje od oktobra 2022. do januara 2023. godine.

„Država će nastaviti da subvencioniše poboljšanje energetske efikasnosti širom zemlje, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv“, najavilo je ministarstvo i dodalo da će cene struje i gasa i pored poskupljenja ostati među najnižim u Evropi.

Beta

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR