недеља, мај 26, 2024
NaslovnaINFOMinistarstvo o subvenciji za prvi stan: Mame da dostave predugovor, a ne...

Ministarstvo o subvenciji za prvi stan: Mame da dostave predugovor, a ne ugovor

Uslov za dobijanje subvencije države za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta jeste da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime.

To je saopštilo Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, dodajući da je uslov i to da je dete rođeno tokom 2022. godine.

„Prilikom konkurisanja za ovaj vid pomoći države, neophodno je da zainteresovani dostave overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor o kupoprodaji, budući da tim ugovorom stiču vlasništvo nad nekretninom i automatski ne ispunjavaju jedan od osnovnih uslova“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo se oglasilo povodom informacija da je nekoliko majki ostalo bez subvencija za stan. Majke su navodile da su, zbog dugotrajne procedure i kupovine na kredit, morale sa prodavcima stanova da potpišu kupoprodajne ugovore nekoliko dana pre nego što su državi poslale zahtev.

„Кomisija koja odlučuje o dodeli ovih subvencija je u svim slučajevima gde je to bilo moguće nepotpune zahteve vraćala na dopunu, kako bi svi zainteresovani mogli da ostvare ovu pomoć države“, tvrdi Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.

Oni pozivaju zainteresovane da se pre ulaska u proceduru detaljno informišu o svim uslovima za dobijanje subvencije. 

Novosađanka koja je odbijena za subvenciju navela je, međutim, da je službenik gradske uprave zadužen za prijem zahteva za subvenciju za kupovinu prvog stana rekao da može da preda i kupoprodajni ugovor.

„Mi smo postupali po uputstvu referenta kojeg je postavilo ministarstvo i koji je zadužen za podnošenje zahteva za subvenciju na teritoriji Novog Sada. On je navodno pre svakog našeg koraka proveravao kako i šta treba sa Ministarstvom za rad i potvrdio nam je da možemo da podnesemo ugovor o kupoprodaji stana uz zahtev. Zbog toga su nas na kraju odbili“, ispričala je Anja Janković za N1.

Marina Pavlović iz Novog Sada ističe da je njena banka zahtevala potpisan kupoprodajni ugovor da bi odobrila kredit. A država, da bi odobrila subvenciju, traži dokaz da je kredit odobren, ali da ugovor još nije potpisan.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR