субота, јун 22, 2024
NaslovnaINFOMinimalac u Srbiji od januara 2023. biće 40.020 dinara

Minimalac u Srbiji od januara 2023. biće 40.020 dinara

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2023. godine biće 230 dinara, izjavio je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES) ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da će minimalna plata biti 40.020, što je povećanje od 14,3 odsto, dodavši da će povećanje minimalca dovesti do godišnjeg povećanja troškova poslovanja za 350 miliona evra i da će zbog toga država rasteretiti poslodavce time što će neoporeziv deo plate biti 21.712 dinara.

„Na taj način anuliraćemo trošak koji donosi minimalna zarada, kako bismo smanjili mogućnost otpuštanja zbog rasta minimalnih zarada“, kazao je Mali.

Predsedavajuća SES-a, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, izjavila je da ovakvi razgovori nisu laki ni jednostavni i da se teško postiže konsenzus.

„Nalazimo najbolje moguće rešenje za očuvanje i poboljšanje životnog standarda građana. Iako su nam nekad pogledi različiti na neka pitanja, ciljevi su nam isti“, rekla je ona.

Podsetila da je u toku godine donesen set mera u cilju smanjenja siromaštva, da su povećane plate za sedam u javnom sektoru, u zdravstvu za osam odsto, penzije za 5,5 odato, a da su u toku godine isplaćene i jednokratne pomoći za određene socijalne kategorije.

Ona je podsetila da u cilju smanjenja inflacije Vlada Srbije donosi različite mere kojima se ograničavaju cene proizvoda i rekla da su „stanovnici Srbije ovu krizu manje osetili od stanovnika drugih zemalja“.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da je minimalna potrošačka korpa koju su juče kupili, a danas predstavili ispred Palate Srbija predstavnici sindikata, koštala više od 50.000 dinara i da minimalna zarada ne može da je obezbedi.

„Kada gledate tu korpu ona je ponižavajuća, u njoj ima najviše hleba. Za obrazovanje u toj korpi izdvojeno je 128 dinara, a to je 1,5 sveska za školu“, rekao je Orbović.

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Čedanka Andrić rekla je da ponuda vlade u vezi sa minimalnom zaradom nije beznačajna u procentualnom smislu, ali da nije dovoljna, kao i da na sednici SES-a nisu prihvaćeni zahtevi reprezentativnih sindikata da se minimalna zarada utvrđuje dva puta godišnje.

N1

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR