недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOMenja se Zakon o PIO: Ukidaju se penali za prevremenu penziju, nema...

Menja se Zakon o PIO: Ukidaju se penali za prevremenu penziju, nema više podizanja novca nakon smrti korisnika

Samo radnicma koji su po sili zakona morali da se penzionišu pre 65. godine, jer su zbog stečaja ili restrukturiranja firme morali da prevremeno završe radni vek, novim izmenama zakona o PIO biće ukinuti penali i dobijaće punu starosnu penziju, dok će ostalima ta „kazna“ ostati trajna.

„Blic“ piše da je to najvažnija izmena u Nacrtu ovog dokumenta u kome nema ni naznaka da bi penali za sve ostale kategorije prevremeno penzionisanih mogli da budu privremena mera odnosno da važe samo do regularne starosne granice, što je bio zahtev jednog dela javnosti među kojima su i sindikati.  

Da li će nakon javne rasprave, koja traje do 2. aprila, predlagač promeniti mišljenje o ovom problemu, za sada je neizvesno, ali ono što je izvesno to je da nema ni nagoveštaja pomeranja i pooštravanja starosne granice za odlazak u penziju nakon navršenih 65 godina života ni za muškarce ni za žene. Time je stavljena tačka na spekulacije koje su bile poslednjih meseci da ćemo zbog neodrživosti penzijskog sistema još stariji morati da završimo radni vek.  

To praktično znači da neće biti značajnijih izmena važećeg Zakona o PIO, izuzev u delu koji se odnosi na radnike koji su po sili zakona morali da se penzionišu pre 65. godine. Njima će sada umesto uredbom pravo na punu starosnu penziju biti regulisano zakonom i to na osnovu ugovora koji su ranije potpisali sa vladom.  

Drugim rečima, oni će zakonom steći pravo na ukidanje penala za odlazak u penziju pre 65. godine jer je reč o radnicima koji su protivno svojoj volji morali da se penzionišu zbog činjenice da su im firme otišle u stečaj ili u restrukturiranje, a oni su do penzije imali još dve, odnosno pet godina.  

Prema saznanjima „Blica“ ove promene su inicirane zato što je reč je o osobama koje su prihvatile program Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, ali su zbog izmena zakona iz 2014. godine, umesto starosne, ostvarile pravo na prevremenu starosnu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa ove penzije.  

U međuvremenu, bio je usvojen Zakon o PIO kojim je uvedeno da će onima koji steknu samo godine staža kao uslov za penziju, ali ne i godine starosti, prinadležnosti biti umanjivane. To znači isplatu umanjene penzije za svaki mesec koji fali do ispunjenja starosne granice za penzionisanje. Odlukom Vlade Srbije iz marta 2016. godine ovoj grupi penzionera je do 1. oktobra isplaćivana puna penzija, a problem je nastao kada je tehnička vlada taj zaključak ukinula. Ovim izmenama ta nepravda se ispravlja pa će ovi penzioneri dobijati punu, a ne umanjenu penziju„, navodi sagovornik „Blica“ iz Nemanjine 11.  

Izmene i u vezi sa porodičnom penzijom  

Pored ovih izmena predviđeno je i da svi korisnici porodične penzije ubuduće budu u ravnopravnom položaju, tako što se posle smrti penzionera ona neće određivati od prevremene starosne penzije već od starosne ili invalidske koja bi osiguraniku pripadala u času smrti. Istovremeno deo koji se odnosi na status osoba u vanbračnim zajednicama i sticanje prava porodične penzije nije promenjen odnosno njeno postojanje će se utvrđivati u vanparničnom postupku.   Zbog problema koji su evidentirani u praksi a vezana su za zloupotrebe oko isplate penzija nakon smrti korisnika, kada neko umesto njega nastavlja da podiže, zakonom su definisani i mehanizmi kako da se ovo spreči i vrati već uplaćeni novac.   U Ministarstvu rada potvrđuju da je predloženim izmenama Zakona o PIO najvažnija izmena vezana za prava korisnika iz opcije 5 i 3.  

To je definsano zaključkom Vlade od 19. novembra 2020. godine. Reč je o licima koja su prihvatila Program Vlade za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, ali su zbog izmena Zakona iz 2014. godine, umesto starosne penzije, ostvarila pravo na prevremenu starosnu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa ove penzije. Sada im se obezbeđuje isplata razlike između iznosa ostvarene prevremene starosne penzije i starosne penzije pa se kroz zakon, rešava dugogodišnji problem ovih lica. Izmenama nije predviđeno ukidanje takozvanih ‘penala’ za ostale korisnike prevremene starosne penzije„, navode u Ministarstvu.  

Oni potvrđuju i da izmenama nije predviđeno da ćemo stariji morati da završimo radni vek.   „Nema promena uslova za odlazak u starosnu penziju pa će ovo pravo osiguranici i dalje ostvaruju kada navrše 65 godina života, odnosno žene u ovoj godini, 63 godine i dva meseca i najmanje 15 godina staža osiguranja. Predložene odredbe ne sadrže ni promene kod vanbračnih zajednica i korisnika porodične penzije u pogledu uslova za sticanje ovih prava, osim kod tehničkog poboljšanja postojećih odredaba Zakona, kao i u delu koji se tiče podataka unetih u matičnu evidenciju„, kažu u Ministarstvu.

Autor: Blic

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR