недеља, 1 октобра, 2023
HomeAGROSAVETNIKMalinari: Nepovoljni uslovi koje nude osiguravajuća društva, očekujemo pomoć NBS

Malinari: Nepovoljni uslovi koje nude osiguravajuća društva, očekujemo pomoć NBS

Članovi Asocijacije malinara Srbije nisu sklopili ugovore o osiguranju malinjaka nezadovoljni uslovima koje nude osiguravajuća društva i očekuju pomoć Narodne banke Srbije (NBS), izjavio je predsednik Asocijacije Dobrivoje Radović.

„Nikakav dogovor za sada nije postignut sa osiguravajućim kućama o uslovima osiguranja malinjaka ove godine od mraza, grada i ostalih elementarnih nepogoda. U februaru mesecu krenulo je potpisivanje ugovora prvo za mraz, ne samo na malinu nego na svo voće u Srbiji i mi smo tu naišli na jedan ogroman problem da se potpisuju ugovori u februarau, a da polisa osiguranja od mraza važi od 4. aprila“, rekao je Radović.  

Objasnio je da je to jedan od razloga što je do sada manje od jedan odsto članova Asocijacije osigurao svoje malinjake.  

On je pohvalio Ministarstvo poljorivrede koje je izašlo u susret proizvođačima i izmenilo pravilnik po kome su državne refundacije sa polise osiguranja povećane na 70 procenata njihove vrednosti i što je sugerisalo osiguravačima da polise važe do 1. marta.   „Međutim, pojedine osiguravajuće kuće i dalje sklapaju ugovore sa važenjem od 4. aprila. Mi smo uputili dopis Narodnoj banci i očekujemo sastanak sa guvernerkom da vidimo da li su te inostrane kompanije došle samo da bi uzimale porfit do koga im je stalo“, rekao je Radović.

  Naglasio je da problema ima i kada se radi o osiguranju useva od grada i drugih elementarnih nepogoda, jer agenti osiguravača kasno izlaze ne teren, kada su vlasnici plantaža već delimično sanirali štetu.  

„Što se tiče grada, požara, oluje, imamo isto problem niz godina unazad. Danas prijavite štetu od grad ili oluje, a oni izađu petnaestog ili dvadesetog dana. Vi da biste obradili svoju plantažu, morate primeniti agrotehničke mere i za tih 15 dana je vratite 20 odsto u prvobitno stanje, ako vam je šteta bila 50 odsto. A oni, znajući za to, dolaze tada i kažu navodno imali ste 10 odsto štete ili ispod toga“, tvrdi Radović.  

On je ocenio da NBS kao institucija koja nadzire rad osiguravajućih društava treba da reaguje kako se ne bi ponovo dogodilo da mali broj malinara osigura useve uprkos izdašnoj državnoj subvenciji.

Autor: Tanjug

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR