понедељак, 27 марта, 2023
HomeSRBIJAKurs EVRA prema DOLARU pao NAJNIŽE u poslednje dve i po godine

Kurs EVRA prema DOLARU pao NAJNIŽE u poslednje dve i po godine

Na svetskim valutnim tržištima dolar je ojačao prošle nedelje, najviše prema evru. To se se u najvećoj meri može pripisati naznakama ubrzanja rasta američke privrede i stagniranja evropske.

Indeks za američki dolar pokazuje da je vrednost te valute u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta porastao prošle sedmice 0,45 odsto, na 99,14 poena, što je najviši nivo u četiri meseca.

Pritom je kurs evra prema dolaru potonuo 1,1 posto, na 1,0830 dolara, najniži nivo u dve i po godine.

Pritisak na evro je, prema pisanju Hine, posledica loših makroekonomskih pokazatelja iz Evrozone.

Prema izveštaju Evrostata, u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju privreda Evrozone porasla je samo 0,1 posto na kvartalnom nivou, dok je prethodna tri meseca rasla 0,3 odsto, prenosi Seebiz.

Pritom je nemačka privreda, lokomotiva Evrozone, u poslednja tri meseca prošle godine stagnirala, što je iznova ojačalo strah od recesije.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosiće u utorak, 18. februara, 117,5581 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na danas, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar će prema evru imati istu vrednost kao pre mesec dana a na godišnjem nivou će biti jači za 0,4 procenta.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao danas za 0,2 procenta na 108,2687 dinara za dolar.

Dinar je prema dolaru slabiji za 2,5 procenata na mesečnom i za 3,6 posto na godišnjem nivou, a od početka ove godine je u padu za 3,1 odsto.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR