недеља, јул 21, 2024
NaslovnaINFOKRIZNI ŠTAB DONEO ODLUKU: Apel našim građanima da se do PETKA vrate...

KRIZNI ŠTAB DONEO ODLUKU: Apel našim građanima da se do PETKA vrate iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, EVO I ZAŠTO

Krizni štab za borbu protiv epidemije koronavirusa razmatrao je danas da li da se uvede 10-dnevna obavezna samoizolacija građana koji se vraćaju sa odmora iz Crne Gore, Bosne i Hrvatske i doneo sledeće odluke:

– Mi beležimo silazni trend, ali pojedine situacije pokazuju da se situacija menja, gde imamo viši procenat pozitivnosti u odnosu na prethodne nedelje. Tako je i u svetu, ne samo kod nas, tu su i zemlje i u okruženju. Crna Gora je na 3.mestu po broju porasta zaraženih, trenutno, a naš veliki broj građana je  tamo. Samim tim povećava se rizik zaražavanja. Apeliujemo na sve građane koji su u ovim zemljama da se do petka vrate u Srbiju, jer od petka u 18h imaćemo drugačiji režim – tada uvodimo nadzor za sve putnike koji se vraćaju u našu zemlju, da bi smanjili rizik zaraze, rekla je Darija Kisić Tepavčević, obraćajući se novinarima nakon sednice Kriznog štaba.

– Ovo je bio redovni sastanak Kriznog štaba, razmatramo situacije i u drugim zemljama, kako bi sagledali sve mere a samim tim sprečili dalju zarazu.

– Nadzor podrazumeva dinamiku javljanja službama, sa ciljem potencijalnog unosa virusa u našu zemlju, objasnila je Kisić.

O drugim detaljima nadzora, građani će biti obavešteni do petka u 18 časova.

foto: Printskrin

Kako je juče saopštilo Ministarstvo zdravlja Srbije, Blagi porast novozaraženih korona virusom u zemlji posledica je povratka građana sa odmora iz tih zemalja.

Ministarstvo je još jednom apelovalo na sve koji se vraćaju u zemlju da budu solidarni i smanje kretanje u prvih sedam dana po povratku, da svedu kontakte na minimum ili da se odmah testiraju.

Poslednji presek korona virusa

U Srbiji je do 15 sati 13. septembra registrovano ukupno 32.336 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3.082 osobe od kojih je 108 pozitivno, a dve osobe su umrle.

Na respiratorima je ukupno 28 pacijenata. U Republici Srbiji testirano je ukupno 1.021.990 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 732.

Trenutno je ukupno hospitalozivano 390 pacijenta.

Kurir.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR