петак, мај 24, 2024
NaslovnaINFOKovid sertifikati po EU pravilima biće dostupni od petka na sajtu eUprave

Kovid sertifikati po EU pravilima biće dostupni od petka na sajtu eUprave

Građani Srbije će od petka ujutru na portalu eUprave moći da preuzmu digitalne zelene kovid sertifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije.

Ova usluga biće dostupna od petka i poslaćemo tada saopštenje sa koracima kako građani mogu da dođu do novog sertifikata„, potvrdili su u eUpravi za portal Nova.rs.

Kako navode u eUpravi treba da prođe 48 sati da bi se prilagodili evropskom tehničkom sistemu.

Novi kovid sertifikati razlikovaće se od aktuelnih koji su izdati do sada tako što će imati poseban QR kod i izgled, a u ovaj dokument biće uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji.   Očekuje se da od sledeće nedelje novi sertifikati budu dostupni za izdavanje u poštama širom Srbije.   Iako će u ovom dokumentu biti uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji, priznavanje vakcina zavisi od svake zemlje članice EU ponaosob.   Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ranije je rekla da će sa novim sertifikatima moći će da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari digitalni sertifikati ostati u upotrebi u Srbiji i izdavaće se i dalje.   On je objasnio da građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da će novi sertifikat biti potreban onima koji putuju u države članice EU, a najavio je i da će biti uvedene dve nove mobilne aplikacije.

Jedna, specifična za očitavanje evropskih sertifikata. Svako od nas će moći da ih očita, ali tu aplikaciju će koristiti i inspektori i Uprava granične policije kada neko iz EU želi da dođe u našu zemlju, jer imamo potpunu kompatibilnost svih sistema. Takođe, postojaće i druga aplikacija gde će naši građani moći svoje evropske zelene sertifikate da očitaju i čuvaju u toj aplikaciji, kao neka vrsta e-novčanika„, naglasio je Jovanović.

NOVA RS

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR