уторак, март 5, 2024
NaslovnaINFOKome se tri puta oduzme vozačka dozvola, više neće moći da je...

Kome se tri puta oduzme vozačka dozvola, više neće moći da je dobije

Kome se tri puta oduzme vozačka dozvola, više neće moći da je dobije. Onom ko vozi bez dozvole biće trajno oduzeto vozilo


Država napokon staje na put bahatim vozačima! Vozač kome se zbog prekršaja tri puta oduzme vozačka dozvola, više nikada neće moći da je dobije! Ukoliko pak vozi bez dozvole, biće mu trajno oduzeto vozilo, predviđa nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja.

V. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić kaže da je i dosadašnji zakon doneo rezultate, ali da su neophodne još rigoroznije mere za bahate vozače.

Kazna za pijane vozače

Damir Okanović nam je otkrio i da se po nacrtu novog zakon o bezbednosti saobraćaja oduzimanje vozila ne predviđa samo u slučaju ako nakon trajno oduzete dozvole upravljate automobilom.

Oduzimaće se vozila i u drugim situacijama. Jedno što mogu da vam otkrijem je i da će se oduzimati vozila svima onima koji budu vozili sa više od dva promila alkohola u krvi – otkrio nam je on.

Od 2009. godine 11.000 vozača je ostalo bez dozvole, a njih 60 i dva puta. Zbog toga danas imamo mnogo manje bahatih vozača nego pre 10 ili 15 godina, ali je došlo vreme da se uvedu oštrije kazne. Neko ko je dva puta kažnjen oduzimanjem dozvole jasno pokazuje da ne želi da menja svoje ponašanje za volanom. Zato će takvi vozači ići na specijalni lekarski pregled kojim će se utvrditi da li imaju zdravstvene probleme. Ako ih ima, ostaće bez dozvole. Ko ostane bez dozvole i treći put, njemu će ona biti trajno oduzeta i više nikada neće moći da je dobije. Ako budu uhvaćeni da voze bez dozvole, takvim vozačima će biti oduzeto i vozilo – najavio je Pešić i dodao:

– Najvažniji cilj novog zakona je da se smanji broj poginulih i povređenih za barem 50 odsto i da nakon 2030. nemamo stradale dece u saobraćaju – jasan je on.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da su ove mere sasvim dobre.

Ponovno polaganje ispita

Duško Pešić je naveo da se vozačka dozvola vraća tako što protekne 90 dana od svih zabrana, a zatim ti vozači pohađaju 40 časova u Agenciji za bezbednost saobraćaja, posle kojeg polažu ispit. On je napomenuo i da je taj ceo proces veoma zahtevan.

– Od 11.000 vozača koji su izgubili dozvolu 10.000 je bilo u Agenciji i prijavilo se za seminar, a negde oko 9.500 je položilo ispit i povratilo vozačku dozvolu. Sama činjenica da vozač može da ostane bez vozačke dozvole dala je rezultate, a na sve njih pozitivno je uticao i seminar u Agenciji – poručio je Pešić.

U potpunosti podržavam to da se nakon tri puta oduzete dozvole trajno ostane bez nje. Ljudi moraju shvatiti da pravo da upravljate vozilom nije prirodno pravo, već vam je ono država dala pod pretpostavkom da ćete se normalno ponašati u saobraćaju. Ako neko tri puta uspe da izgubi dozvolu, on ili nije sposoban za vožnju ili ne prihvata pravila ponašanja. I takav neko nema šta da traži za volanom automobila. Neka ide peške, vozi bicikl, koristi javni prevoz, taksi ili neka ga neko drugi vozi ali da upravlja kolima ne može! – kaže Okanović.

Po zakonu

On dodaje i da je mera oduzimanje vozila potpuno u skladu sa Ustavom.

– Predlog za oduzimanje vozila u potpunosti je u skladu sa Ustavom Srbije. Mi već 16 godina imamo zakon po kome se vozila trajno oduzimaju za prekršaj nelegalnog taksiranja i tu nema nikakvih problema, tako da ne vidim razlog zašto bi ih oko ovoga bilo. Ako neko toliko krši zakon da i posle oduzimanja dozvole nastavlja da vozi, onda je oduzimanje vozila pravo rešenje – kaže Okanović.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR