уторак, јун 25, 2024
NaslovnaINFOKo je novcem, obezbeđenim za isplatu malina, "letovao, zimovao ili kupovao...

Ko je novcem, obezbeđenim za isplatu malina, „letovao, zimovao ili kupovao nekretnine

Predsednik Asocijacije proizvođača malina Dobrivoje Radović rekao je da je od resornog ministarstva tražio da prekontroliše ko je od vlasnika hladnjača dobio kredit,a nije isplatio rod maline za 2022.

Tražili smo da se utvrdi ko je uzeo zajam jer je država omogućila da odloži vraćanje kredita i uz garanciju preuzme novi za isplatu maline iz 2022. godine po ceni od 300 dinara po kilogramu, ali još nije plaćeno 50 odsto preuzetog roda„, rekao je Radović za Betu.

Dodao je da će se tada znati ko je novcem, obezbeđenim za isplatu kupljenih malina, „letovao, zimovao ili kupovao nekretnine“

Radović je rekao da je kilogram upakovane maline „original“ u toku leta 2023. u hladnjači koštao 170-180 dinara, a sada je cena porasla na 240-250 dinara sa porezom na dodatu vrednost (PDV).

Naveo je da je od oktobra do decembra prošle godine iz Srbije izvezeno oko 50.000 tona malina, što znači da je tražena na svetskom tržištu i da je izvezena celokupna količina iz zaliha.

Radović je rekao da nije plaćeno još i 40 odsto preuzetih malina iz 2023. godine.

Vrema je da se spreči kriminal hladnjačara. Letos su se slikali u Poljskoj i objavili da će u Srbiju uvoziti malinu po 117 dinara po kilogramu, a da će cena maline ove godine biti 150 dinara za kilogram, ali je država sprečila uvoz planiranog kontigenta„, rekao je Radović. 

Istakao je da će ove godine biti manji rod nego prošle godine jer proizvođači malina nisu imali novca za jesenje agrotehničke mere.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR