субота, 9 децембра, 2023
HomeINFOKo je kriv za popadale bandere i neiskrčenu šumu, zbog čega dolazi...

Ko je kriv za popadale bandere i neiskrčenu šumu, zbog čega dolazi do čestog nestanka struje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas obećao da će država odvojiti sredstva u iznosu od 200 miliona evra za zamenu drvenih električnih stubova za metalne bandere u selima i prigradskim naseljima, a povodom trenutnih problema sa elektrosnabdevanjem.

Elektrodistribucija Srbije saopštava da su sve ekipe na terenu, da otklanjaju kvarove i da trenutno 7.800 potrošača i dalje nema struju. U planinskim selima ključni uzroci problema su dotrajale bandere sklone padu, neredovno sečenje rastinja oko dalekovoda i žice u krošnjama drveća. Ako se na količinu snežnih padavina ne može uticati, može na održavanje elektromreže, podsećaju oni koji posle prvih snegova ostaju u mraku.

Zimi se najbolje vidi šta se ne može i gde je teško prići. Sa ovih visova, razbistri se i pogled na sve propušteno. Kao u prirodi, krug je opet zatvoren – sneg, mraz i sela bez struje.

„Pada granje, inje, žica sastavi žicu i mi to tako trpimo, iskaču osigurači, pregorevaju aparati. Ovo ovde što se vidi jedan deo, a gore je to već veća katastrofa. Tamo, preko brda ima bandera koja je u vazduhu, godinama“, kaže Mirko Smiljanić iz Jasenova. 

Prema programskom planu EPS-a za 2019. godinu, najavljena je potpuna rekonstrukcija, koja uključuje zamenu dotrajalih drvenih stubova i ugradnju samonosivih kablovskih snopova potrebnog preseka umesto starih žičanih provodnika, u mesnim zajednicama Čajetine, Bajine Bašte, Priboja i Prijepolja. Deo posla je urađen, koliko tačno – odgovor nadležnih nismo uspeli da dobijemo. Od meštana – jesmo.

„Pada granje, to je sve zatrpano. Pisali smo peticiju, ništa, od toga je samo ispunjeno dalekovod jedan za Jadžiće, a ostalo – dve bandere su samo zamenili“, kaže Miroslav Avramović iz Jasenova.

„Radio sam u elektrodistribuciji, na elektromontaži, na svim objektima. Od Bele Reke, skroz do Kokinog Broda, dalekovod je u lošijem stanju nego što bi trebalo da bude i to je rađeno dugo, malo je urađeno novih stvari, a to mora da se uradi. To se sve radi leti. Da bi se dočekao prvi sneg, jer prvi sneg je uvek najgori. Sad ne može. Sad ne mogu da se kopaju rupe, ni da se radi“, kaže Dragan Selaković iz Bele Reke.

Održavanje prenosnog sistema električne energije ima svoja pravila, proceduru i podrazumeva – odgovornost. Seča rastinja je u nadležnosti operatora, a lokalna samouprava samo pomaže u čišćenju pristupnih puteva. Ostaje još da svako izvrši svoju obavezu.

„Pričamo o distributivnom sistemu koji očito prethodni dugi niz godina nije dovoljno dobro održavan, mislim na investicije koje su morale da se ulože u nove stubove, mrežu, ali i održavanje, rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno, a gde je manje dostupno, onda i ne odete“, kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Prema današnjim izveštajima, snabdevanje strujom u Zlatiborskom okrugu je normalizovano. Četiri dana posle obilnih snežnih padavina, gotovo svi potrošači su dobili struju. Oni u planini ipak brinu, jer novi snegovi stižu.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR