KO IDE NA LETOVANJE VAN ZEMLJE, ČINI TO NA LIČNU ODGOVORNOST RFZO: Srbija ne pokriva troškove lečenja u Grčkoj!

Srpski turisti koji odluče da ovo leto provedu na odmoru u Grčkoj neće moći da se leče o trošku države Srbije ukoliko se zaraze koronavirusom, potvrdili su Informeru u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

To znači da, ukoliko se ovog leta zarazite kovidom-19 u nekom grčkom letovalištu, rizikujete da potrošite nekoliko hiljada evra za lečenje koje nećete moći da refundirate preko RFZO.

 

BROJKA

20 zemalja pokriva lečenje od korone našim državljanima

Kako navode u Fondu, uslov za besplatno lečenje imaju samo oni naši državljani koji odu u zemlje s kojima naša država ima potpisane sporazume o besplatnom lečenju. Reč je o 20 država, među kojima nije Grčka.
– To važi za bilo koje oboljenje, među kojima je i koronavirus! Ukoliko dođe do oboljenja, a imate potvrdu fonda, onda možete potpuno besplatno da se lečite u državnoj bolnici sa kojom naša država ima sporazum. Među zemljama u kojima je lečenje besplatno nalaze se Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska – napominju u RFZO i objašnjavaju šta je potrebno da se turista leči o trošku države u navedenim zemljama.
– Prilikom odlaska u te zemlje neophodno je da osiguranici pribave dvojezični obrazac, odnosno potvrdu, koja se izdaje u filijalama RFZO na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije da osiguranik ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci – objašnjavaju u Fondu i dodaju da je među obaveznim mišljenjima i zaključak stomatologa o zdravlju zuba.

Međutim, to ne važi za Grčku, koja je najčešća destinacija za putovanje Srba.
– Sa ovom državom nemamo potpisan međunarodni sporazum. Putno zdravstveno osiguranje u tom slučaju, pre polaska na more, može se kupiti kod bilo koje osiguravajuće kuće, ali i u filijalama RFZO. Putna polisa RFZO omogućava osiguraniku da se u slučaju potrebe obrati najbližoj zdravstvenoj ustanovi u mestu u kome se zatekne van zemlje, ali da u slučaju lečenja njihovo osiguranje prestaje i da osiguranik sam plaća troškove lečenja – naglašavaju oni.

Leave a Reply