субота, јун 22, 2024
NaslovnaINFOKisić Tepavčević: Ograničiti rad noćnih klubova, više od polovine obolelih bilo u...

Kisić Tepavčević: Ograničiti rad noćnih klubova, više od polovine obolelih bilo u zatvorenom

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević najavila je danas mogućnost da se ograniči rad klubova za izlazak jer su se okupljanja na proslavama u zatvorenom prostoru pokazala kao „najveći rasadnik infekcija“.

„Više od polovine zaraženih daje podatke da je boravilo ne nekoj proslavi, u zatvorenom prostoru, u nekom klubu, nekoj manifestaciji kojoj se svi radujemo“, rekla je za TV PINK Kisić Tepavčević koja je član vladinog Kriznog štaba za borbu protiv korone.

Ona je navela i da su osobe kod kojih se poslednih dana potvrđuje infekcija uglavnom uzrasta od 20 do 40 godina starosti, dodajući da u najvećem broju slučajeva i nemaju simptome.

„Podatak da obolevaju osobe koje spadaju u grupu mlađih odraslih, nam značajno govori. Znam da je ovo što sam rekla o ovakvom mogućem pooštravanju jako nepopularno, ali je usmereno da bi se smanjili izlasci do jutarnjih sati“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je navela, „ne smemo da se ponašamo – neće mene, ja sam zdrav, nisam nikad imao neku infekciju“.

To je, kako je rekla, sebično, „pogotovo ako infekciju posle unesemo u kuću, a živimo sa bakom, dekom, sa nekim hroničnim bolesnikom, možemo da napravimo veliku tragediju takvim ponašanjem“.

Ona je naglasila važnost opštih mera prevencije, kao što je nošenje maski, pranje ruku, fizička udaljenost između osoba, iako se često na to gleda sa potcenjivanjem.

Takođe je navela da je uverena da se vanredno stanje neće ponovo uvoditi.

„Uvođenje vanrednog stanja je imalo smisla u fazi u kojoj je to urađeno. Koliko je uspešna preventivna mera vidi se po tome koliko te bolesti nema u populaciji, kod nas nije bilo toliko mnogo obolelih kao u svetu. Ali smo imali situaciju da uslede priče u javnosti – da ih nije ni trebalo uvesti, da bolesti i nema“, rekla je Kisić Tepavčević

Ona je rekla da je takva mera imala smisla dok nismo ojačali naš zdravstveni sistem, „ali sad mi imamo i laboratorijske i kadrovske kapacitete i nadamo se da ih nikada nećemo iskoristiti u punom obimu“.

„Tako da takve striktne mere, uverena sam, nikada više nećemo sprovesti“, rekla je Kisić Tepavčević.

Izvor: danas.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR