уторак, јун 25, 2024
NaslovnaINFOKako je Dona iz Hjustona saznala za Kamenu Goru i život nastavila...

Kako je Dona iz Hjustona saznala za Kamenu Goru i život nastavila u toj vazdušnoj banji

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da Ipard 3 bude usvojen u decembru ove godine. Poput Iparda 2, bio bi obezbeđen novac za mehanizaciju, objekte, farme, sisteme za navodnjavanje, voćnjake, poljoprivrednu infrastrukturu i ruralni turizam, a zainteresovani će moći da konkurišu i preko lokalnih agencija.

Agencija pokriva šest opština, a jedna od njih je i Prijepolje, gde se između ostalog najviše ulagalo u seoski turizam i adaptaciju starih seoskih kuća.

„Na koji način sa minimalnim sredstvima adaptirati neke objekte za seoski turizam. I to je iniciralo veliki broj u celom područja od Pešteri, Kamene gore, Jadovnika, Zlatara u Novoj Varoši da su mala domaćinstva uz minimalna ulaganja pripremila svoje objekte“, navodi Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Jedna od tih kuća, koja je obnovljna uz pomoć EU, jeste i kuća Živka Kijamovića.

„Kuća je pravljena 1947. godine, od kamena i drveta. Sačuvana je, ali to sam morao da prekrijem limom jer više nema majstora za tu šindru“, kaže Živko Kijamović iz konačišta „Bor“.

Do Živka i ostalih komšija turisti dolaze pomoću interneta. Fotografije Kamene Gore koje je objavljivao obišle su ceo svet, a neke od njih su u ovo malo selo dovele nove meštane. Donu, ženu našeg porekla, koja je životni vek provela u Hjustonu (Amerika).

„U sebi nosim nešto čudno, što je u meni ostalo. Iako sam otišla još kao dete, ogromna je ljubav prema Srbiji i mom narodu. Ja sam otišla sa nekom tugom, a uvek me je pratila Srbija. Kad se šetam ovuda, kroz šumu, osećam da je to moja šuma. U Americi je sve lepo, ali to nije moje“, ističe Dona Petrović.

Donu su meštani brzo prihvatili. U Kamenoj Gori je kupila kuću, a čari ove vazdušne banje otkriva svojim prijateljima iz Amerike.

RTS Dragana Popov

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR