петак, фебруар 23, 2024
NaslovnaINFOJoš jedno poskupljenje od januara: Za cigarete 10 dinara više

Još jedno poskupljenje od januara: Za cigarete 10 dinara više

Cigarete u januaru poskupljuju zbog redovnog usklađivanja akciza na duvanske proizvode, koje se uvećavaju na svakih šest meseci.

S obzirom na to da iznosi akciza, zajedno sa proizvodnom cenom duvanskih proizvoda, ulaze u osnovicu za obračun PDV, ne može precizno da se kaže koliko će poskupljenje konkretno iznositi, ali je izvesno da – neće biti manje od deset dinara po paklici.

Iznosi akciza na cigarete – posebne vrste poreza na potrošnju – po zakonu se usklađuju, tačnije povećavaju svakih šest meseci, po pravilu u januaru i julu.

Na cigarete se plaćaju dve vrste akciza – specifična, u dinarskom iznosu, koja je trenutno u visini od 81,25 dinara po paklici, kao i proporcionalna (u procentima) akciza od 33 odsto.

Od 1. januara specifična akciza raste na 82,75 dinara, proporcionalna se ne menja, što uslovljava novu računicu maloprodajne cene, pošto se na sve obračunava još i PDV od 20 procenata.

To bi, posledično, trebalo da uveća cenu paklice cigareta u trgovinskim rafovima za najmanje – deset dinara.

Poslednje usklađivanje akciza za duvanske proizvode Zakonom o akcizama predviđeno je za jul 2025. godine, kada će dinarska akciza dostići nivo od 90,25 dinara po paklici.

Inače, dinarski iznosi akciza usklađuju se i sa inflacijom – nove, usklađene iznose objavljuje Vlada Srbije i oni se primenjuju od dana koji je naveden tim aktom. Uslov je, propisuje Zakon o akcizama, da inflacija (u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj se usklađivanje vrši), bude viša od dva odsto.

Podsetimo, poslednji zvanični podaci pokazuju da je međugodišnja inflacija u Srbiji (novembar ove na novembar prošle godine) bila 15,1 odsto, dok je, mereći od početka godine,  za 11 meseci dostigla 14,6 procenata.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR