субота, јун 22, 2024
NaslovnaINFOIzvesno da neće biti ništa od predizbornih obećanja o besplatnim vrtićima za...

Izvesno da neće biti ništa od predizbornih obećanja o besplatnim vrtićima za svu decu

Približava se početak školske godine, a najmanje dva obećanja vlasti – o besplatnim vrtićima od 1. septembra i uvođenju jedinstvenih udžbenika za nacionalne predmete, neće biti ispunjena.

O besplatnim vrtićima, državnim i privatnim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razmišljao je uoči izbora, obrazlažući tu ideju željom da motivišu roditelje da imaju više dece.

„Želimo da olakšamo roditeljima i da država preuzme svu brigu na sebe. Još razmišljamo i nismo doneli odluku, ali verovatno bi to moglo da krene od 1. septembra. Imali bismo 70 miliona čistog gubitka, ali bismo time dobili socijalnu inkluzivnost i manje dece na ulicama“, govorio je Vučić sredinom februara.

Na pitanje da li ih je bilo ko pozvao na razgovor ovim povodom od tada, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović za Danas kaže da sindikat niko ništa ne pita o temama o kojima bi morali da ih konsultuju, poput pregovora o ceni rada, pa je izostao dijalog i o ovome.

Umesto besplatnih vrtića, Jovanović kaže da je do sindikata stigla nezvanična informacija o mogućem poskupljenju obdaništa, ali da zvaničnu potvrdu o tome nisu dobili.

Ona podseća da je krajem prošle godine stupio na snagu novi pravilnik o merilima za utvrđivanje ekonomske cene vrtića, sa idejom da cene vrtića budu ujednačene na teritoriji cele Srbije. S obzirom na to da su poskupele namirnice koje se koriste za ishranu dece, Jovanović očekuje i korekciju cene boravka dece u predškolskim ustanovama.

U pojedinim privatnim vrtićima su već najavili povećanje cena od jeseni.

Ni obećanje o uvođenju jedinstvenih udžbenika za nacionalne predmete – srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju, koje bi izdavao državni Zavod za izdavanje udžbenika, nije ispunjeno, na radost onih koji su ovakav potez tumačili kao politizaciju obrazovanja i tendenciju države da piše svoju verziju istorije.

Iako je bilo planirano da svi udžbenici budu napisani do decembra 2021. i potom poslati na odobravanje, kako bi stigli za školsku 2022/2023. godinu, od početne ideje se nije odmaklo jer Skupština Srbije nije usvojila izmene Zakona o udžbenicima koje je, prema saznanjima Danasa, Ministarstvo prosvete pripremilo. 

Dokle se stiglo sa celom pričom nisu precizirali za ovaj list u resornom ministarstvu.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR