Iz saobraćaja isključeno 49 vozača jer su vozili totalno pijani i drogirani-Petina vozača u Srbiji ne vezuje pojas

Saobraćajna policija je od 8. do 14. marta pojačano kontrolisala korišćenje pojaseva i načina prevoženja dece u kolima i ustanovila da gotovo petina kontrolisanih vozača pravila prekršaj.

Saobraćajna policija je od kontrolisanih 60.968 vozila, otkrila 12.807 prekršaja nekorišćenja pojasa od strane vozača i 2.496 prekršaja nekorišćenja pojasa od strane putnika u vozilu, od čega su 1.330 bili putnici na zadnjem sedištu.    Saobraćajna policija otkrila je ukupno 15.501 prekršaj i 81 krivično delo.   Za vreme sprovođenja akcije, registrovano je 577 saobraćajnih nezgoda na putevima u Srbiji, u kojima je šest osoba poginulo, a 143 osobe su povređene. Od ukupnog broja poginulih, tri osobe su stradale u motornim vozilima, dve u svojstvu vozača i jedna u svojstvu putnika. Nijedna od ove tri poginule osobe nije koristila pojas u trenutku saobraćajne nezgode.    Istovremeno, 79 vozača sankcionisano je zbog nepropisnog prevoženja dece na prednjem sedištu, dok je 119 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja dece na zadnjem sedištu vozila.    Ova kontrola je bila deo međunarodne akcije koja je sprovedena u 29 država članica organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

Saobraćajna policija je tokom prošle nedelje iz saobraćaja isključila 26 vozača zbog nasilničke vožnje i 24 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Kada je reč o nasilničkoj vožnji, 25 vozača isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, dok je jedan vozač isključen iz saobraćaja zbog preticanja kolone vozila preko pune linije.   Od 24 vozača koji su isključeni iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom droge, 14 je bilo pod dejstvom kanabisa, dok je kod šest vozača kontrolom utvrđeno prisustvo više vrsta psihoaktivnih supstanci u organizmu. Inače, osam vozača koji su isključeni iz saobraćaja zbog ovog prekršaja istovremeno su činili i druge prekršaje.    Takođe, saobraćajna policija je sankcionisala 4.933 vozača koji su nepropisno koristili mobilni telefon za vreme vožnje.