четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaSRBIJAIslamski vernici obeležavaju prvi dan Kurban Bajrama

Islamski vernici obeležavaju prvi dan Kurban Bajrama

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš  –

Kurban bajram se proslavlja četiri dana i počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana.

Za islamske vernike, Kurban bajram je i dan vere u Boga, razumevanja i ljubavi, a njihovu važnost određuje klanje kurbana”.

kurban2

Prvog dana Kurban bajrama očevi i majke bogato daruju svoju decu i najmlađu rodbinu. Darivanje tokom Bajrama takođe je tradicija. Nešto je novija takozvana “bajram banka” – darivanje novcem, obično dece.

bajram banka

Za Kurban bajram žene pripremaju bogate trpeze za goste koji će u dane praznika posetiti njihove domove.

bajramska trpeza

Praznik se dočekuje u kućama. U zoru se odlazi u džamije na sabah-namaz, čeka se izlazak sunca i klanja se Bajrman namaz.

Posle čestitanja, odlazi se na groblja, a potom kućama gde je, prema pravilima šerijata, sve pripremljeno za žrtvu Kurbana.

kurban - Copie

Kurbansko meso se deli na tri dela, od kojih je jedan namenjen siromasima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Taj čin je sam po sebi i humanitarno-socijalni, a pošto je dozvoljeno da se kurbansko meso može podeliti i nemuslimanima, cilj mu je i zbližavanje ljudi i negovanje dobrosusedskih odnosa.

kurban

Zabeleženo je da je prorok Muhamed prvi deo mesa koji bi odsekao, kao znak pažnje i dobre volje, uvek poklanjao komšijama – jevrejinu i hrišćaninu.

hadz

Kurban bajram je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, a obeležava ga deljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – dani kada milioni muslimana idu na hodočašće u Mekku i Medinu.

Hadž je u islamu namera i putovanje (hodočašće) u Mekku s ciljem obavljanja određenih obreda posete Kabi, najvećem islamskom svetištu. To je “peti stup islama” – sam put zove se hadžiluk, a hodočasnik hadžija.

Hadž je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Muslimani u Srbiji predstojeći Kurban bajram dočekuju u okolnostima pandemije koronavirusa, a u mnogim gradovima i opštinama zbog nepovoljne epidemiološke situacije proglašena je vanredna situacija koja će biti na snazi i tokom blagdana Kurban bajrama.

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) doneo je određene preporuke i mere koje su uposlenici i džemati dužni da poštuju tokom trajanja Bajrama od 31. jula do 3. avgusta 2020. godine.

Odlukom Islamske zajednice Srbije, a poštujući naredbe i mere državnih i lokalnih kriznih štabova, bajram – namaz mogu klanjati samo osobe dobrog zdravstvenog stanja, a vernici su dužni da se sa imamom do četvrtka 30. jula dogovore o broju osoba koje mogu boraviti u džamiji, kako bi se ispoštovala preporuka o distanci. Oni vernici koji se sa imamom dogovore da će obaviti bajram – namaz dužni su poštovati sve naložene mere, naglasili su iz Rijaseta IZS.

Na dan Bajrama sabah namaz u džamiji će klanjati samo imam i mujezin, a džamija će za ostale vernike biti otvorena 15 minuta pre početka klanjanja bajram – namaza.

Iz Rijaseta IZS na vernike su apelovali da bajramski zijaret ograniče na najužu rodbinu, da drže distancu i izbegavaju rukovanje tokom mubareklisanja (čestitanja) Bajrama.

Kako je saopšteno, Rijaset IZS ove godine neće organizovati nikakvu svečanost niti okupljanje kojima se tradicionalno obeležava blagdan Kurban bajram, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsednik Mešihata Islamske zajednice, muftija Mevlud Dudić pozvao je vernike da, u svetlu pandemije koronavirusa, bajramske dane provedu u krugu svojih domova, sa članovima svojih porodica.

Ovaj Bajram i ovogodišnji hadž dočekujemo u posebnim okolnostima, koje nam ne dozvoljavaju da u potpunosti svoje misli usmerimo u tom pravcu, navodi se u poruci povodom praznika.

U ovom vremenu, kada se suočavamo sa našim iskušenjima, kada Bajram dočekujemo sa zatvorenim džamijama za džematsko obavljanje namaza u njima, potrebni su nam: strpljenje, iskrena vera, lepo mišljenje o našem Gospodaru i poverenje u njega, naglasio je muftija.

„I danas, kada je broj umrlih u sandžačkim gradovima, posebno u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, uvećan tri puta u odnosu na isti period prošle godine, kada se taj broj bespotrebno skriva i besramno smanjuje, kao da su to samo brojevi, a ne ljudski životi, potrebno nam je strpljenje, jer se istina ne može sakriti, laž ne može pobediti, ma koliko bili moćni oni koji istinu skrivaju i laž šire“, predočio je on.

Pandemija koronavirusa uzima svoj danak širom sveta, odnela je i odnosi mnoge od naših poznanika, prijatelja, saradnika i članova rodbine, za koje molimo kod Milostivog Gospodara najlepše mesto u dženetu, poručio je Dudić.

„Alahovo obećanje je da će istina pobediti, da će iskrenima On pomoći, a oni koji se skrivaju iza laži poniženi će biti“, zaključio je muftija.

INFO PRESS

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR