четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaINFOГрујичић: Породилишта у Србији морају да буду реконструисана у најбржем року

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је  да је став државе да ће се највероватније прво реконструисати породилишта јер је то став државе, као и да сва породилишта у Србији морају да буду реконструисана у најбржем року.

Она је приликом посете Крушевца приметила да цео Расински округ долази у болницу у Крушевцу, и да читав тај регион треба да има бољи здравствени комплекс.

Објаснила је да би посебно за пример издвојила дневну болницу онкологије и то како је опремљена и како се односе према пацијентима, и истакла да здравствени радници обављају велики посао и да су веома заинтересовани да савладају нове технике.

„Радићемо на организацију здравственог центра, као што је то било и раније. Дом здравља и болница ће бити једна установа и на тај начин ће ефикасност здравствене заштите бити већа“, рекла је Грујичић.

Додала је како је важно да све специјалистичке службе постоје у болници и похвалила бројне колеге са максилофацијалне хирургије због броја операција које раде, као и ортопеде који су вољни да расчисте листе чекања.

„Одељења су пуна, велики број пацијената долази на прегледе, морамо створити комфор оним пацијентима којих има много јер зависе од болнице“, рекла је Грујичић.

Објаснила је да је велики задатак менаџмента целе болнице да направи рационализацију где је попуњеност постеља већа од 50 одсто, а где мања, колики број специјалиста је оптерећен одређеним прегледима, и по њеним речима, она би волела да све може да се заврши на секундарном здравственом центру али постоје болести које су комплексне и захтевају терцијарну негу.

„Под хитно идемо на дигитализацију, на оно што је Институт за онкологију и радиологију урадио са општим болницама у Ваљеву, Шапцу, Кладову или Чачку, а то су конзилијуми онлајн“, рекла је она и објаснила да тако пацијенти не би путовали у терцијарне здравствене центре што ће им значајно олакшати, а по њеним речима, посебно онколошким пацијентима.

Према њеним речима, разматра се и повећање броја кревета дневних болница и план је да буде све више краћих хоспитализација, као и да се преко РФЗО обезбеди превоз пацијената јер се много новца губи на путовања.

„Када имате магнетну резонанцу, два скенера и најсавременију опрему, није потребно шетати пацијенте, а Крушевац има одличну онколошку службу и волела бих да наставе да раде на исти начин“, закључила је Грујичић.

На питање шта ће се десити са ковид болницом, одговорила је да ће њен предлог бити да припадне Крушевцу због близине, али да то мора да буде закључак Владе.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR