GRDOSIJA JE REŽALA I ŠIŠTALA KROZ NOS Hvatali medveda kod Prijepolja, a ono što su videli u zamci MNOGO IH JE IZNENADILO

Grupa prirodnjaka i biologa prošlog vikenda su na Jadovniku ciljano hvatali jednog dobro poznatog mrkog medveda, a umesto njega, u zamku im je najpre uletela jedna vučica, a kasnije drugi medved – na tu planinu tek pridošla grdosija od čije se borbe da se izbavi iz stupice tresla zemlja.

Članovi Udruženja građana “Jadovnik” iz Prijepolja i tim profesora dr Duška Ćirovića sa Biološkog fakulteta u Beogradu od subote rano ujutro na hranilištu kašan čekali su medveda Miloša koji je, kao prvi mimo Tare, obeležen 27. septembra 2017. Plan je bio da ga uhvate u klopku i zamene mu odašiljač.

Vučica Vanda
Vučica Vanda

– Oko sedam sati oglasili su se alarmi oko zamke. Mislili smo da je Miloš naseo. U zamci je bila vučica. Uspavali smo je, preneli u kavez i odneli, rešeni da je obeležimo. Naredne noći alarmi su se ponovo oglasili. Krenuli smo opet ka zamci uvereni da je ovoga puta došao medved Miloš. I opet se prevarili! Jeste bio medved, ali ne Miloš, nego jedan novajlija koji se na hranilištu pojavljivao poslednjih 20 dana – priča za “Blic” Vjekoslav Joksimović, predsednik Udruženja građana Jadovnik. Odmah se videlo da je u pitanju velika jedinka koja je, priča naš sagovornik, kada je osetila čoveka, počela da lomi oko sebe.

– Kopao je zemlju, režao, šištao kroz nos… Bio je snažan, ratoboran, prava sila. Izmerili smo mu 230 kilograma, a biolozi su procenili da je star desetak godina. Kasnije je pušten – prenosi Joksimović. Pročitajte još:

Osim ogrlice medved – novajlija na Jadovniku – zadužio je i ime Bora. Ni prethodno uhvaćena vučica nije otišla bez imena. Nazvali su je Vanda.

– Ona će biti prvi vuk u Srbiji koja će nositi odašiljač i biti praćena. Koliko znam, obeleženih vukova nema ni u BiH ni u Crnoj Gori. Zahvaljujući sreći, ali i iskustvu profesora dr Duška Ćirovića i predanosti njegovog tima, uspeli smo nešto što mnogi nisu nikada – da uhvatimo i obeležimo vuka. Praćenje Vandinog kretanja i brloženja daće nauci veoma važne podatke o ovoj životinjskoj vrsti – kaže on.

Za Milošem se i dalje traga.

V.L. BLIC

Leave a Reply