уторак, фебруар 27, 2024
NaslovnaPOLITIKAGrađanski pokret Roma Srbije dao podršku Stranci pravde i pomirenja

Građanski pokret Roma Srbije dao podršku Stranci pravde i pomirenja

Sve više političkih i društvenih subjekata prepoznaje Stranku pravde i pomirenja kao stožernu stranku svih nacionalnih zajednica. Nakon Demokratske partije Makedonaca podršku SPP-u dali i predstavnici Građanskog pokreta Roma Srbije, koji su u akademiku Zukorliću vidjeli glas svih potreba nacionalnih zajednica u Parlamentu Srbije.

“Ovo je veoma bitan sporazum između Građanskog pokreta Roma Srbije i Stranke pravde i pomirenja. jer smo usaglasili zajedničke stavove u borbi za integritet nacionalnih manjina, zato što su nacionalne manjine u našoj državi izuzetno diskriminisane u pogledu i nacionalnosti i političke participacije. Naš zajednički interes je da se borimo za ostvarenje prava u politici”, kazao je član Glavnog odbora Građanskog pokreta Roma Srbije Zoran Ristić.

“Pošto imamo zajedničke ciljeve, mi smo u akademiku Zukorliću vidjeli, ali i on u nama da smo iskreni i realni prema stanju ovog vremena sad, jer ne možemo govoriti o prošlosti i budućnosti. Akademik Muamer Zukorlić Muftija to iznosi zaista realno, mi to iznosimo realno, to je uvidio u nama i na tome se zasniva cijela naša saradnja”, kazao je Milovan Stanković.

Potpredsjednik SPP-a Samir Tandir poručio da u državi živi oko 30% nacionalnih zajednica, ali da su u Parlamentu zastupljeni tek sa 7%, te da se ta nepravda što prije mora otkloniti.

“Stranka pravde i pomirenja je stožerna stranka svih nacionalnih zajednica u Republici Srbiji. Oni su prepoznali aktivizam našeg lidera u Parlamentu. Znate da je akademik Zukorlić imao najviše nastupa kada je u pitanju ovaj dio države Srbije i jedan je od najaktivnijih narodnih poslanika. Nije zastupao samo nas Bošnjake, zastupao je sve građane i građanke. Borio se suštinski za pravdu i pomirenja, borio se za slobodu i sve građanske vrijednosti. Mi naše partnere sve zaista respektujemo i poštujemo. Kada riječ damo mi tu riječ i održimo. Sve ono što piše u našem sporazumu o saradnji to će biti i implementirano”, kazao je potpredsjednik SPP-a Samir Tandir.

Iz Stranke pravde i pomirenja najavili da se u narednom periodu očekuje saradnja i sa drugim nacionalnim zajednicama, te da je jedno od glavnih načela nacionalna jednakost svih.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

 

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR