петак, април 19, 2024
NaslovnaINFOGrađani Srbije bez papira mogu samo u dvije države, a tri zemlje...

Građani Srbije bez papira mogu samo u dvije države, a tri zemlje regiona od sada traže potvrdu o vakcinaciji ili PCR test

Zbog alarmantnog porasta broja novozaraženih i činjenice da je Srbija trenutno treća zemlja u Evropi sa najviše novoobolelih na 100.000 stanovnika (posle Crne Gore i Gruzije), Savet EU Srbiju je skinuo sa zelene liste za putovanja, a onda su njihovim putem krenule i zemlje članice Unije, ali i one koje to nisu.

Tako su sada potvrde o vakcinaciji ili PCR test neophodni i za putovanje u Albaniju, Crnu Goru ili Severnu Makedoniju, zemlje koje su za Srbiju ovog leta bile potpuno otvorene. Srpski turisti trenutno, bez ikakvih korona papira mogu da idu samo u Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku.

S obzirom da je letnja sezona i dalje u toku, najvažnija vest je svakako da Grci nisu pooštravali mere prema srpskim turistima i tako će ostati barem do 17. septembra kada će se ponovo skenirati situacija. Ipak, nakon odluke Saveta EU o skidanju Srbije sa zelene liste, nema sumnje da će u narednom periodu još neke evropske ovu varijantu sprovesti u delo.

Albanija

Od 6. septembra za ulaz su potrebni potvrda o vakcinaciji (priznaju se sve “naše” vakcine), negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski u poslednjih 48 sati, ili potvrda o preležanom kovidu koja je validna do šest meseci nakon izlečenja. Deca do šest godina nemaju nikakva ograničenja.

Austrija

Srbija je stavljena na crvenu listu i najverovatnije od 15. septembra će ulaz biti moguć samo uz potvrdu o potpunoj imunizaciji. Novina je da je rok vakcine produžen sa devet meseci na godinu dana od druge doze.

Ukoliko ne bude promene, Austrijanci će i dalje priznavati “sinofarm”, ali ne i “sputnjik V”. Međutim, ulazak u hotele, restorane, kafiće neće biti moguć za one koji su vakcinisani kineskim cepivom. Za to ćete morati da imate PCR star do 48 sati ili brzi antigenski do 24 sata.

BIH

Državljani Srbije mogu bez ikakvih ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH.

Grčka

Na snazi su i dalje mere koje su bile aktuelne tokom leta. Naši turisti mogu da uđu sa potvrdom o vakcinaciji (priznaju se sve “naše” vakcine), negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenski do 48 sati, odnosno potvrdom o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci. Na granici putnici mogu da budu podvrgnuti nasumičnom testiranju.

Egipat

Srbijanskim građanima je za ulaz u Egipat potreban sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom (priznaju se sve vakcine), a za lica koja nisu vakcinisana – negativan PCR test sa QR kodom.

Nemačka

Srbija je na crvenoj listi, ali i dalje u Nemačku mogu da uđu svi koji su vakcinisani “fajzerom” i “astrazenekom”, ali ne i oni koji su primili “sinofarm” i “sputnjik V” (ne važi za decu do 12 godina). Nije moguć ulazak ako ste prve dve doze primili “sinofarm”, a treću “fajzer”.

Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji može biti dozvoljen ulazak u Nemačku samo u slučaju da obavljaju važnu funkciju ili dokažu da je njihovo putovanje neodložno.

Slovenija

Za ulazak je neophodan PCR test ne stariji od 72 sata, brzi antigenski ne stariji od 48 sati, potvrda da ste preležali kovid u poslednjih šest meseci ili potvrda o vakcinaciji bilo kojom od vakcina koje su u upotrebi u Srbiji.

Turska

U Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji (sve vakcine), potvrdom o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci ili uz negativan PCR test urađen u poslednja 72 sata ili negativan brzi antigenski uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Mlađima od 18 godina u pratnji vakcinisanih roditelja nije potreban PCR test.

Crna Gora

Od 14. septembra ulazak je moguć uz potvrdu o vakcinaciji (sve vakcine), negativan PCR test do 72 sata, brzi antigenski do 48h ili potvrdu o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci.

Od navedenog su oslobođene osobe mlađe od 18 godina.

Izvor:Blic

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR