Грађани се заразили на сахрани

Две породице из црногорске општине Тузи, код којих су регистровани оболели од вируса Цовид-19, верују да су заражени на сахрани која је организована пре увођења мера забране те врсте јавних окупљања.

Тузи су од среде, након што је црногорски Институт за јавно здравље регистровао 15 оболелих и драматично ширење вируса корона, потпуно затворене и изолаване, а полиција контролише улазе у ту општину.

– Тестирано је моје четворо деце и резултате очекујемо данас. Екипе епидемиолога иду редом и покушавају да спрече ширење вируса. Када је реч о симптомима, уморан сам и исцрпљен, не могу ни да причам, а немам температуру и не кашљем. Нисмо нигде били напољу, тако да бог зна ко нам је пренео вирус – рекао је Цамај.

Зорана Милића из Потума каже да је био на саучешћу код породице која има 13 чланова заражених корона вирусом, због чега их епидемиолози обилазе и раде брисеве.

– Нико никог није хтео да зарази вирусом. Једноставно, деси се, али сви морамо бити опрезни. Због тога апелујем на грађане да поштују све препоруке и да не излазе из куће – рекао је Милић.

Члан координационог одбора за помоћ грађанима Малесије испред Месне заједнице Сукурућ Зеф Дедвукај каже да је полиција на улицама да нико не сме да изађе из куће.

-Данас су неке пекаре достављале хлеб становницима којима се то иначе обезбеђује, али списак сада морамо да проширимо. Преко телевизије су јавност обавештавали да не праве залихе хране и да се не ствара паника. Сад кад нас је одједном нашло ово већина је неспремна. Видећемо да што више будемо могли грађанима обезбедимо намирнице које им требају – рекао је Дедвукај.

Ко покуша да изађе из општине биће ухапшен

Председник Општине Тузи Ник Ђељошај рекао је да ће уколико прекрше наредбу о забрани изласка грађани бити притворени и против њих ће бити покренут поступак, преноси портал ЦдМ.

– Као што сте упознати и информисани, у оквиру територије Општине Тузи је забрањено кретање у целости, уз то и сви изласци вани. Имамо и неодговорних појединаца против којих су поднете кривичне пријаве, а који нису поштовали мере за које смо се везали Бесом ноћ пре – рекао је Ђељошај.

Према његовим речима, на свим излазима из Тузи удвостручен је број полицијских службеника и за оне грађане који се буду затекли покушавајући да прекрше мере, биће примењена мера притвора и против њих ће бити поднетена кривична пријава.

– Нећемо дозволити да неколицина неодговорних појединаца, покваре слику коју смо показали као грађани – рекао је Дјељошај.

Према његовим речима, грађанима су у среду достављани хлеб, лекови, потпрепштине за децу, што ће бити настављено и у наредним данима.

Извор: Танјуг

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply