субота, јун 22, 2024
NaslovnaINFOFond PIO raspisao oglas za besplatnu rehabilitaciju penzionera u banjama

Fond PIO raspisao oglas za besplatnu rehabilitaciju penzionera u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije objavio je danas da je raspisao oglas, odnosno poziv penzionerima da se do 7. septembra prijave za odlazak na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju u jednoj od 25 banja u zemlji.

Pravo da se jave na oglas imaju svi korisnici penzija čija penzija iznosi do 27.775 dinara, navedeno je u saopštenju.

Takođe, pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora (preračunato po srednjem kursu NBS za 15. jul 2020. godine, 1 evro = 117,5863 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi 27.775 dinara.

Uz prijavu, potrebno je podneti penzijski ček, dokaz o visini penzije ostvarene po međunarodnim ugovorima (izvod banke ili potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo), raspoloživu medicinsku dokumentaciju (ukoliko je korisnik poseduje) i popunjenu prijavu sa izjavom, na propisanom obrascu, gde žele da koriste rehabilitaciju, precizirali su iz Fonda.

U besplatnu rehabilitaciju uključeni su troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda.

Fond će snositi troškove puta i boravka za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, kao i za pratioce slepih penzionera koji dobiju rehabilitaciju o trošku Fonda.

Iz Fonda su naveli da Fond snosi troškove smeštaja u banji, pun pansion, a ugovorima sa svakom banjom pojedinačno preciziran je obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije, čime je obezbeđeno da rehabilitacija bude u svakom pojedinačnom slučaju prilagođena potrebama penzionera.

Penzioneri će, kako prenosi Tanjug, tokom boravka u banjama biti potpuno medicinski zbrinuti, što podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize, specijalističke preglede i vizite odeljenjskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je određena banja specijalizovana.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a korisnici sa teritorije Kosmeta sa prebivalištem, odnosno boravištem van Kosmeta, prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Rang lista se posebno utvrđuje po vrsti penzije (starosna, porodična, invalidska).

Na redosled na rang listi uticaće visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć i ostvareno pravo na porodičnu penziju (za korisnika koji je to pravo ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalni život i rad).

Pod jednakim uslovima, prednost će imati stariji korisnik penzije.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

Izvor: politika.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR