DRAMATIČNO ISPRED SKUPŠTINE Okupljeni ušli u zgradu, POLICIJA IH IZBACILA (VIDEO)

Grupa demonstranata uletela je večeras u hol Doma Narodne Skupštine na čelu sa samostalnim poslanikom Srđanom Nogom. Razularenu masu uspela je da izbaci Žandarmerija, ali je, kako saznajemo, Nogo ostao u Skupštini.

Protest protiv uvođenja policijskog časa počeo je večeras oko 20.00 sati i uglavnom je proticao mirno. Međutim, nešto posle 22.00 grupa demonstranata je pojurila uz stepenice. Okupljeni su se gurali i prskali vodom, a sve su pratili povici “Ne damo Kosovo”, “Oj, Kosovo, Kosovo”, “Nećemo da dozvolimo naseljavanje migranata.

Kako javljaju “Blicovi” reporteri sa lica mesta, pojedinci su gađali policiju praznim limenkama i jajima.

Nakon kraćeg komešanja, čuvari reda uspeli su da udalje demonstrante iz hola parlamenta. Međutim, većina ne odustaje od protesta. Oni su i dalje ispred Skupštine gde skandiraju, zvižde i lupaju u šerpe.

Demonstranti koji su se okupili večeras ispred Doma Narodne Skupštine, probili su kordon policije i ušli u hol parlamenta. Među prvima je ušao samostalni poslanih Srđan Nogo.

Čuju se povici “Ne damo Kosovo”, “Oj, Kosovo, Kosovo”, “Nećemo da dozvolimo naseljavanje migranata.

Demonstranti se guraju i prskaju vodom. “Blicovi” reporteri javljaju da su pojedini bacali baklje tokom prodora u Skupštinu.

Okupljeni zvižde i lupaju u šerpe, a povremeno se može čuti i skandiranje “Kosovo je srce Srbije”.

Foto: RAS Srbija

Kako saznajemo, grupa studenata je večeras krenula iz Studentskog grada na Novom Beogradu ka centru kako bi se pridružila okupljenima koji već dva i po sata protestuju na ulici. Oni su blokirali raskrsnicu na uglu Takovske, Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra jer se protive novim merama koje je država uvela.

Foto: RAS Srbija

Studenti su se uz zvuke pištaljki i povike uputili ka gradu gde su među prvima izašli predstavnici Inicijative “Ne davimo Beograd”. Oni su optužili vlast da je odgovorna za epidemiološku situaciju u zemlji i da sada zbog pogoršanja situacije uvodi restriktivne mere. Međutim, oni nisu naveli šta predlažu.

Kako saznajemo, glavni motiv skupa jeste najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od petka u 18.00 do ponedeljka u 5.00 biti uveden policijski čas zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Podsetimo, predsednik Vučić je večeras na konferenciji u zgradi Vlade Srbije rekao da će biti uveden policijski čas za vikend. On je dodao da će Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneti odluku da li će se mere odnositi samo na Beograd ili na celu Srbiju.

Takođe, najavio je da će od sutra u glavnom gradu biti zabranjeno svako javno okupljanje za više od pet ljudi bilo u otvorenom ili zatovorenom prostoru.

Među demonstrantima je i Srđan Nogo Foto: Vladimir Šporčić / RAS Srbija
Među demonstrantima je i Srđan Nogo

Zbog protesta, pojedine ulice su zatvorene za saobraćaj, saznaje “Blic”.

Foto: Vladimir Šporčić / RAS Srbija

Zatvorena je Takovska ulica, zatim potez od Terazija ka Skupštini, kao i ugao sa Bulevarom kralja Aleksandra oko Skupštine.

Foto: Vladimir Šporčić / RAS Srbija

– Zbog toga ne idu trolejbuske linije 40, 41, zatim autobuske 24, 26, 27, 37, 58, kao i EKO 1 – kažu iz GSP-a za “Blic”.

Protest građana protiv policijskog časa ispred Skupštine Foto: Screenshot Twitter Protest građana protiv policijskog časa ispred Skupštine @jprusina

Nekoliko stotina građana protestuje kod Skupštine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.

Protest je počeo malo nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je te mere najavio.

Pojedini učesnici skupa pište, pojedini duvaju u vuvuzele, lupaju šerpe i uzvikuju pogrdne parole protiv predsednika.

Saobraćaj u ulici Kneza Miloša je blokiran, a građani i dalje pristižu.

Članovi inicijative „Ne davimo Beograd“ su ispred zgrade Predsedništva Srbije postavili transparent „Ubice“.

Kako je javila televizija N1, kod Vlade Srbije nalaze se jake policijske snage.

Na raskrsnici se u jednom trenutku pojavio i bivši poslanik Dveri Srđan Nogo, a okupljeni su počel da mu skandiraju „Idi kući Nogo“.

Broj okupljenih se lagano uvećava, a incidenata nema.

Kratke snimke i fotografije okupljanja pojedine javne ličnosti dele na društvenim mrežama.

Veća grupa studenata večeras je krenula iz Studentskog grada na Novom Beogradu ka centru kako bi podržali građane ispred Skupštine.

Studenti su uz zvuke pištaljki i povike krenuli ka gradu kako bi se pridružili okupljenima, koji već dva i po sata protestuju na ulici. Kroz „Studenjak“ čuju se povici: „Napolje, napolje“.

Leave a Reply