четвртак, фебруар 29, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEDr. Zukorlić – RIK da reguliše ispunjenost uslova za izbore a ne...

Dr. Zukorlić – RIK da reguliše ispunjenost uslova za izbore a ne nacionalni savjeti

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić na javnom slušanju o Prijedlogu zakona o izboru narodnih poslanika govorio o propisima nacionalnih manjina ističući da je potrebno pravnom regulativom urediti učešće grupacija, lista, stranaka nacionalnih manjina i eliminirati mogućnost zloupotrebe da pod naslovom nacionalne manjine sudjeluju oni koji ne pripadaju niti jednoj nacionalnoj manjini, ali da se ne slaže sa time kako je predloženo da se ovo pitanje uredi.

– Davanje ovlasti nacionalnim savjetima je neprihvatljivo, pogotovo na ovaj način, iz prostog razloga što nacionalni savjeti po svojoj definiciji nisu državni organi, to su pomoćna tijela sa vrlo jasno definisanim nadležnostima određenim zakonom koji reguliše ovaj prostor, sa druge strane formulacija potvrda je tipično administrativne prirode a na administrativne postupke imaju pravo isključivo organi državne administracije. Dakle, vi dajete mogućnost da potvrdom politička volja koja je zastupljena primarno u određenom nacionalnom savjetu odlučuje o drugim političkim akterima, da li će i pod kojim uslovima učestvovati na izborima. Mislim da je i sa aspekta Ustava to ne prihvatljivo, kao i sa svih drugih etičkih aspekata jednakih mogućnosti učešća na izborima. Recimo u našim sandžačko-novopazarskim uslovima bi to izgledalo ovako, dvije stranke, u ovom slučaju primarno recimo Sulejman Ugljanin koji kontroliše nacionalni savjet Bošnjaka ili BNV, s jedne strane, a sa druge strane ja i Stranka pravde i pomirenja i mi treba da se pojavimo na taj šalter i da tražim dozvolu od Sulejmana Ugljanina da mi dopusti da izađem na izbore pod određenim uslovima, molim vas zamislite kako bi ta tragi-komedija izgledala. Naravno ja ne da ne bih učestvovao na izborima, ne bih ni po većinskom statusu vjerovatno.“

Naglasio je da se to mora mijenjat te da mu je drago da je čuo već u obrazloženjima da postoji prostor da se oko toga dogovara.

„Nije problem da nacionalni savjeti imaju određeno učešće kroz neku formu mišljenja ali onaj ko snosi odgovornost utvrđivanja svih uslova, ispunjenosti uslova za izbore je RIK, ne samo za manjinske liste već za sve liste RIK provjerava ispunjenost uslova, neka bude i ovu ispunjenost, bilo da se radi o rješenju o registraciji te stranke nacionalne manjine, bilo da se radi o listi koja se formira za te izbore, kako god. Mislim da rješenje treba tražiti u pravcu toga da RIK odluči o tome tj. provjerava ispunjenost uslova uz eventualno neko mišljenje određenog nacionalnog savjeta ali nipošto davati mogućnost jednoj političkoj grupaciji ili partiji da odlučuje o konkurencijskoj političkoj partiji pod kojim uslovima će ona učestvovati na izbore.

Akademik Zukorlić ističe da kada su nacionalne manjine u pitanju predloženi propisi ne idu u smjeru ublažavanja uslova učešća na izborima već su strožiji od onih prethodnih.

– Ukoliko analiziramo podatke sa popisa stanovništva o broju pripadnika nacionalnih građana nacionalnih manjina u državi i broj pripadnika nacionalnih manjina u Parlamentu, vidjećete koliko tu imamo disproporciju. Oko 30% građana ove zemlje se na različite načine izjašnjava kao pripadnici različitih nacionalnih zajednica, manjina, manjinskih naroda a u Narodnoj Skupštini imamo negdje oko 7% prema mom vrlo površnom proračunu predstavnika nacionalnih manjina, to je ogromna disproporcija od 7% u Parlamentu i onih 30% među građanima, to znači da postoji ogroman broj građana nacionalnih manjina cijelih zajednica koje nemaju niti jednog svog predstavnika, zato bi dobro bilo da razmotrimo te mogućnosti, da utvrdimo određene okvire prema kojima bi značajniji broj nacionalnih manjina dobio priliku da sudjeluje u skupštinu.

– Slažem se da niti ovom intervencijom nećemo moći riješiti sva pitanja, predlažem da ova pitanja ne svodimo na relaciju političkih trvenja i sticanja političkih poena ma koliko to bilo nemoguće u ovim okolnostima već da nađemo dogovor, ja ću pokušati sa strane naše stranke sa vladajućom većinom kroz razgovore i dogovore da pronađemo odgovarajuće formulacije koje će biti obostrano prihvatljive, zaključio je akademik Zukorlić.

 

 

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR