четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaINFODobre vesti za sve koji putuju vozom do Crne Gore

Dobre vesti za sve koji putuju vozom do Crne Gore

Zajednički železnički prelaz između Srbije i Crne Gore trebalo bi da proradi početkom leta, nakon čega će se kontrola putnika i robe obavljati samo na stanici u Bijelom Polju.

Kraj radova na železničkoj stanici Bijelo Polje može se očekivati tokom juna dok će, zavisno od vremenskih uslova, tada biti završeno i uređenje parkinga ispred te stanice, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore.

Nadležni kažu da će benefiti izgradnje biti smanjenje zadržavanja vozova u graničnoj zoni Crne Gore i Srbije.

„Sve granične operacije na vozovima vršiće se u ovoj stanici, tako da se međunarodni vozovi mogu zadržati u stanici Prijepolje samo iz komercijalnih razloga, za razliku od sadašnje situacije kada imamo ‘duple operacije’ u dve stanice i kontrolu putnika i robe sa obe strane granice“, objasnili su iz Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da se projekat finansira iz pretpristupnih IPA fondova, te da uz dodatne radove na parkingu košta 2,31 miliona evra, od čega država plaća gotovo 44 odsto, dok ostatak pokriva Evropska unija (EU).

Zajednički prelaz jedna od reformskih mera

U Programu ekonomskih reformi (PER) Vlade Crne Gore do 2025. godine je navedeno da je zajednički prelaz jedna od reformskih mera koja se vezuje za širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice (TZ) Jugoistočne Evrope.

Kako se objašnjava, tako je planirana izgradnja zajedničkog železničkog međugraničnog prelaza između Srbije i Crne Gore.

„Ovim radovima omogućiće se adaptacija i izgradnja dovoljnog broja službenih prostorija za sve učesnike u radu u zajedničkoj stanici Bijelo Polje i stvoriti preduslovi za rad u graničnoj zoni u skladu sa EU procedurama, skraćujući vreme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije“, navodi se u tekstu.

BLIC / PRIJEPOLJE INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR