понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaINFODo kraja sedmice akcija pojačane kontrole saobraćaja

Do kraja sedmice akcija pojačane kontrole saobraćaja

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodiće od danas do 17. marta međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje, kao i načina prevoženja dece u vozilima.

Iz MUP-a ističu, da će tokom akcije koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije Mreža saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL) saobraćajna policija preduzimati mere prema svim vozačima koji za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristila sigurnosne pojaseve, na prednjim i zadnjim sedištima vozila, kao i prema svim osobama koje decu budu prevozile na nepropisan način.


Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja pokazuju da je u Srbiji procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima oko 85 odsto, a na zadnjim 17.
Istovremeno, svega 60 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.


U 2023. godini, više od 100 poginulih vozača i putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. U istom periodu, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je više od 172.000, a zbog nepropisnog prevoženja dece 4.200 učesnika u saobraćaju.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR