четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaSRBIJADigitalne obuke za žene sa sela oko Priboja

Digitalne obuke za žene sa sela oko Priboja

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je danas, na predstavljanju projekta „Moj prozor u svet“ u Priboju, da je neophodno suzbijanje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih sredina.

Ona je naglasila da je za uspešan razvoj informacionog društva značajno veće uključivanje žena u digitalnu ekonomiju, posebno onih koje žive na selu.

– Korisnice programa sada razna plaćanja mogu da obave od kuće, da oglašavaju svoju robu putem interneta, da šalju proizvode brzom poštom. Znanje koje se stiče ovim obukama posebno može da doprinese razvoju poljoprivrede, kao i seoskog turizma – rekla je Matić.

Projekat Udruženja žena „Sačuvajmo selo“, koji je odobren na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, obuhvata digitalne obuke za 30 žena iz deset sela u opštini Priboj: Pribojska Banja, Kratovo, Đurčići, Jabuke, Kalafati, Krajčinovići, Zabrnjica, Mažići, Dobrilovići i Sastavci.

Matić je istakla da upravo udruživanje podstiče brži razvoj digitalne ekonomije.

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, Matić je rekla da je projekat značajan i s obzirom na geografski položaj Priboja, budući da uključivanje u digitalno društvo može da doprinese i regionalnom povezivanju u cilju promocije starih zanata, proizvodnje organske hrane, kao i banjskog turizma.

U okviru Konkursa Ministarstva za programe za razvoj digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena iz ruralnih oblasti, realizuje se ukupno osam projekata, za koje je dodeljeno osam i po miliona dinara.

Učestvuju sela sa opština Topola, Novi Pazar, Niš, Trstenik, a svi projekti uključuju više od 350 žena

BLIC / Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR