DETALJNA PROGNOZA ZA NAREDNIH 15 DANA!

Od sutra sunčano i toplije vreme, ali nas već od ponedeljka OČEKUJU PLJUSKOVI!
Hladno vreme i kiša dočekali su nas prvog dana juna, a meteorolog Đorđe Đurić objavio je vremensku prognozu za narednih 15 dana.

– Srbija je i danas pod uticajem visinskog ciklona, koji se svojim centrom nalazi malo istočnije od nas. Ovaj sistem odgovoran je za oblačno vreme sa čestom kišom i pljuskovima sa grmljavinom, a tako će biti i tokom dana. Na severozapadu i zapadu biće suvo. Inače, tempeature su i danas kao i juče prave jesenje. Iako je danas prvi dan klimatološkog leta, maksimalna temperatura biće u Srbiji od 15 do 19 stepeni, što su vrednosti temperatura koje odgovaraju sredini aprila i sredini oktobra – navodi Đurić i dodaje:

– Od sutra konačno slabi uticaj visinskog ciklona i on napušta naše područje i kreće se dalje na istok preko Crnog mora, a sa njim odlaze i oblaci i padavine. Dakle, od srede nas očekuje sunčano i toplije vreme, uz razvoj oblačnosti tokom dana. Iako će biti toplije u odnosu na prethodne dane, biće i dalje sveže za ovo doba godine, jer će se naše područje nalaziti pod uticajem severnog i severozapadnog strujanja.

Maksimalna temperatura biće od 18 do 22 stepeni, u Beogradu oko 20, dok je višegodišnji prosek maksimale temperatura za početak juna od 24 do 27.

Đurić kaže da će u četvrtak i petak pod uticajem visokog vazdušnog pritiska biće sunčano i malo toplije, uz temperature od 20 do 25, u Beogradu do 23 stepena. U četvrtak će duvati jak severozapadni vetar.

Vremenska prognoza za vikend

– Tokom vikenda temperature će biti u skladu sa kalendarom. Makismalna temperatura biće uglavnom od 23-24 do 27-28 stepeni. U subotu se očekuje pretežno sunčano do umereno oblačno, dok se u nedelju nakon sunčanog prepodneva, sredinom dana, posle podne i uveče očekuje promenljivo oblačno, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom i to prvo na zapadu i jugozapadu Srbije. Tokom vikenda vetar veoma slab.

– Početkom sledeće sedmice nestabilnije sa pljuskovima i grmljavinom, uglavnom tokom ponedeljka, a biće i za par stepeni svežije. Prema trenutnim proračinama, u prvoj polovini juna temperature će manje – više biti oko prosečnih vrednosti i ne očekuju se vrućine i dani sa temperaturama preko 30 stepeni – precizirao je Đurić.