недеља, фебруар 25, 2024
NaslovnaPRIBOJDeca iz Priboja i Prijepolja ostvarila plasman na finale evropskog prvenstva u...

Deca iz Priboja i Prijepolja ostvarila plasman na finale evropskog prvenstva u robotici

First Lego League je internacionalno takmicenje koje se već 20 godina organizuje u 98 zemalja širom sveta.
U protekloj nedelji su održana 4 regionalna turnira na kojima su se ekipe borile za plasman u finale Evropskog prvenstva. Ekipa “ElektRobot” nastupila je na turniru u Sloveniji gde su u konkurenciji 80 ekipa uspeli da izbor plasman medju 30 najboljih. Na takmičenju je veliki uspeh ostvarila i čuvena “Prva kragujevačka gimnazija” koja uz Elektrobot bila jedina škola iz Srbije koja se plasirala na ovo kvalifikaciono takmičenje.
IMG_0050Uspeh “ElektRobota” su zapazili i organizatori takmičena koji su u najavi takmičenja apostrofirali da je ElektRobot ekipa sa takmičarima koji robotiku i programiranje nemaju u školama kao redovan predmet za razliku od ostalih učesnika i pohvalili rad Anice Pavlović osnivača škole i njenih saradnika Marije Reković iz Priboja i Miroljuba Bjelića iz Prijepolja koji su uspeli najpre da selektuju najtalentovaniju decu, a onda uz mukotrpan rad od njih naprave šampione svetskog formata.
IMG_0094 Anica Pavlović ističe da je osnovni cilj bio da se deci ovih krajeva gde ne postoji nastava iz ovih oblasti da šansa da se najpre upoznaju sa robotikom. Nakon neočekivanog uspeha na državnom prvenstvu stvorila se jedna ogromna pozitivna energija, manifestovana kroz mukotrpan rad i odricanja, koja su za rezultat imala to da deca koja do pre godinu dana nisu imala priliku da vide robata sada nastupaju na elitnom takmičenju i na samo korak su od plasmana na svetsko prvenstvo. Anica ističe i važnost podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koje je prepoznalo potencijal škole i obezbedilo sredstva za nabavku opreme za takmičenje, kao i svesrdnu podršku opštine Priboj koja je obezbedila sredstva za put u Sloveniju.
IMG_0096Finale Evropskog prvenstva će se održati u Kopru i za to takmičenje škola će napraviti posebne pripreme koje će se ogledati u konstrukciji novog robota sa novim delovima koji su u fazi nabavke, angažmanom profesionalca iz sveta režije i scenskog nastupa kako bi deca usavršila prezentaciju projekta i skeča koji izvode pred stručnim žirijem.
Rukovodstvo skole će imati još jedan jako delikatan zadatak, a to je da obezbedi sredastva za pripreme i samo takmičenje u čemu očekuju podršku opština i nadležnih ministarstava. Deci želimo puno sreće i uspeha na takmičenju a rukovodstvu Elektrobota da od marta decu sprema za Svetsko takmičenje u robotici u Hjustonu.

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR