четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaINFODanas ste napunili 65 godina? Od sutra vam vozačka ne važi

Danas ste napunili 65 godina? Od sutra vam vozačka ne važi

Standardno trajanje vozačke dozvole je 10 godina. Međutim, nakon što vozač napuni 65 godina, dužina trajanja dozvole se smanjuje na 5. Na ovaj način, zakon forsira starije vozače da češće proveravaju svoje zdravstveno stanje i time se osiguraju da ne ugrožavaju ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju!

Čak i ako vozač koji ima između 55 i 65 godina starosti želi da produži svoju dozvolu, biće mu izdata vozačka koja važi samo do njegove ili njene 65-e godine. Dakle ni vozačima koji imaju više od 55 godina se ne izdaje vozačka dozvola na čitavih 10 godina.

Vozačka dozvola kojoj je istekao rok važenja, što važi za i za one koji su napunili 65 godina, produžava se tako što se na zahtev vozača izdaje nova vozačka dozvola. Zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog isteka važenja prethodne podnosi se najranije 30 dana pre isteka važenja vozačke dozvole.

Za istek roka vozačke dozvole kazna je 10.000 dinara. Ako za 30 dana punite 65 godina, vreme je da produžite vašu vozačku dozvoli kako bi izbegli kaznu. Dešava se da građani zaborave da posle proslave rođendana, više ne mogu da upravljaju svojim automobilom, ako nisu na vreme produžili svoju vozačku dozvolu.

Ako ste napunili 65 godina i morate da produžite svoju vozačku dozvolu, očekuje vas nešto drugačija procedura. Pre svega, potrebno je odraditi lekarski pregled kako bi doktor ustanovio da li ste još uvek zdravstveno sposobni da upravljate motornim vozilom.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR