Danas najveći broj zaraženih od početka trećeg talasa 326 u Srbiji, Prijepolje u vrhu zaraženih gradova ( danas 7 )

Srbija se današnjim brojem novozaraženih približila alarmantnoj situaciji u celom regionu. Broj novoobolelih za 24 sata skočio je za gotovo tri puta, juče smo imali 122, a danas čak 326, što je najeća korona brojka od početka trećeg talasa.

Najviše novozarežanih i dalje imamo u Beogradu, ali se i Kragujevac već danima ne pomera sa drugog mesta.

Današnji broj novozaraženih najveći je još od 1. avgusta kada je broj zaraženih bio 330 i kada smo počeli da se “spuštamo” sa pika drugog talasa.

Što se preseka po gradovima tiče, od ukupnog broja novih slučajeva zaraze najviše je iz Beograda – njih 155.

Najnovji korona presek po gradovima pokazje da je situacija i dalje dramatična u Kragujevcu gde je zaraženo 29 ljudi. Ovaj grad je već nedelju dana drugi na listi po broju novih slučajeva, odmah iz prestonice.

Zato ne čudi što je danas direktor Kliničkog centra u ovom gradu doktor dr Predrag Sazdanović izneo zabrinjavajuće prognoze.

Zamislimo jednu situaciju da je danas 15. novembar i da Srbija obara sve dnevne rekorde u broju novozaraženih i da treba da slavite svoju slavu, recimo Aranđelovdan, a vi nemate koga da pozovete, jer su svi koji poznajete ili zaraženi ili na intenzivnoj nezi – rekao je Sazdanović za RTS govoreći o tome kako će se situacija razvijati ukoliko se “ne uzmemo u pamet”.

Kako je rekao, o apokaliptičnoj verziji govori, jer “ona može da se desi za 15-20 dana”.

Na neslavno treće mesto po broju zaraženih danas probilo potpuno neočekivano Kraljevo sa 15 novozaraženih.

Korona grafika
Korona grafika

Potom sledi Niš i Novi Sad sa po 11 novoobolelih, dok ih je u Vranju 9, a u Valjevu i Prijepolju 7.

U Šapcu i Prokuplju je po 6 novih slučajeva korone, u Loznici 5 dok je u Pančevu 4 njih zaraženo opasnim virusom u poslednjem preseku.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da će u Beogradu, Kragujevcu pa i Valjevu doći do povećanja broja novoinficiranih korona virusom u narednom periodu.

Gostujući na televiziji Pink, on je kazao da je bitno kojom će brzinom biti usporeno “ubrzanje prenošenja” virusa što kako je naveo, “zavisi samo od našeg ponašanja”.

Takođe, prema njegovim predviđanjima, treći talas korona virusa u našoj zemlji trajaće još od 12 do 16 nedelje i to u najboljem slučaju, odnsono ako budemo uspeli da “usporimo virus”.

BLIC

Leave a Reply